Свет

Америчке санкције небитне, Кина набавља "Енвидијине" чипове преко препродаваца

Иако САД забрањују "Енвидији" и њиховим партнерима да продају чипове Кини, продаја и куповина чипова тамо није нелегална
Америчке санкције небитне, Кина набавља "Енвидијине" чипове преко препродавацаGetty © Wong Yu Liang

Кинески универзитети и истраживачки институти недавно су набавили најновије "Енвидија" чипове преко препродаваца, упркос томе што су САД прошле године прошириле забрану продаје такве технологије Кини.

Агенција Ројтерс прегледала је тендерску документацију и наводи да је 10 кинеских субјеката купило напредне "Енвидија" чипове уграђене у серверске производе које производи "Супер Мајкро Компјутер Инк", "Дел" и тајвански "Гигабајт Технолоџи", након што су САД 17. новембра прошириле свој ембарго.

Конкретно, сервери су садржавали неке од "Енвидијиних" најнапреднијих чипова. Иако САД забрањују "Енвидији" и њиховим партнерима да продају чипове Кини, чак и преко препродаваца, продаја и куповина чипова није нелегална у Кини.

Ројтерс наводи да су препродавци – њих 11 – слабо познати кинески трговци на мало и за сада се не зна да ли су за наруџбине користили залихе прикупљене пре него што су САД пооштриле ограничења за извоз чипова у новембру.

"Енвидија" је саопштила да се у тендерима наводе производи који су били тражена роба и широко доступни пре ограничења. "Они не указују на то да је неко од наших партнера прекршио правила о контроли извоза и представљају занемарљив део производа који се продају широм света", рекао је портпарол.

Међу купцима су били Кинеска академија наука, Институт за вештачку интелигенцију "Шандонг", Управа за земљотресе у Хубеју, универзитети "Шандонг" и "Југозапад", технолошка инвестициона фирма у власништву владе провинције Хеилонгђанг, државни центар за истраживање ваздухопловства и центар за свемирску науку.

image
VV inauguration
banner