Економија

Главни економиста: ЕЦБ спремна да почне да смањује каматне стопе

Филип Лејн је одбацио страхове да би попуштање монетарне политике еврозоне пре Феда могло да се обије Европљанима о главу
Главни економиста: ЕЦБ спремна да почне да смањује каматне стопеGetty © Travelpix Ltd

Европска централна банка (ЕЦБ) послала је јасан сигнал да ће следеће недеље смањити каматне стопе са рекордних нивоа, након што је њен главни економиста одбацио страховања да би, ако то ураде пре Федералних резерви САД, то могло да им се обије о главу.

ЕЦБ ће сада бити једна од првих великих централних банака која ће снизити стопе, након што је критикована што је била једна од последњих која их је подигла након највећег генерацијског скока инфлације пре три године.

Филип Лејн рекао је за "Фајненшел тајмс" уочи састанка банке 6. јуна да "изузимајући велика изненађења, у овом тренутку имамо довољно да уклонимо највиши ниво ограничења".

Инвеститори се у великој мери кладе да ће ЕЦБ снизити референтну каматну стопу на депозите за четвртину процентног поена са рекордних четири процента на састанку следеће недеље, након што је инфлација у еврозони пала близу циљаних 2 одсто банке.

Централне банке Швајцарске, Шведске, Чешке и Мађарске већ су ове године смањиле цену задуживања као одговор на пад инфлације. Али, када је реч о највећим економијама, не очекује се да ће Фед и Банка Енглеске смањити стопе пре лета, а верује се да ће Банка Јапана вероватније наставити да их повећава.

Лејн је рекао да је кључни разлог зашто је инфлација у еврозони пала брже него у САД тај што је регион био теже погођен енергетским шоком изазваним санкцијама Русији.

"Суочавање са ратом и енергетским проблемом је било скупо за Европу", рекао је он.

"Али у смислу тог првог корака (смањења стопа), то је знак да монетарна политика даје резултате у обезбеђивању да се инфлација спусти на време. У том смислу, мислим да смо били успешни", додао је.

Лејн је рекао да креатори политике ЕЦБ-а ове године морају да задрже стопе на рестриктивној територији како би осигурали да ће инфлација наставити да се смањује и да се неће "заглавити" изнад циља банке што би, како је упозорио, "било веома проблематично и вероватно прилично болно за елиминисање".

Он је рекао и да ће темпо којим ће централна банка снижавати трошкове задуживања у еврозони ове године бити одлучен проценом података како би се одлучило "да ли је пропорционално, да ли је безбедно, унутар рестриктивне зоне, да се креће наниже".

image