Економија

Нада умире последња? ФЕД и даље за смањење каматних стопа, само се не зна када

Шеф Феда каже да је мало вероватно да ће следећи потез бити повећање каматне стопе
Нада умире последња? ФЕД и даље за смањење каматних стопа, само се не зна кадаGetty © Chip Somodevilla / Staff

Председник америчких Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел одржао је у животу наду да ће ове године доћи до смањења каматних стопа, али је признао да је нови налет инфлације умањио уверење креатора политике да притисци на цене падају.

Пауел је рекао да ће раст цена вероватно успорити ове године, избегавајући да понуди временски оквир за смањење каматних стопа.

Након неколико месеци раста инфлације, упркос највишим трошковима задуживања у протекле две деценије, инвеститори су променили мишљење и са шест смањења каматних стопа ове године пали на само једно, пише "Блумберг".

"Не знам колико ће бити потребно", рекао је Пауел на питање када се може очекивати смањење каматних стопа. "Могу само да кажем да када будемо имали поверења у то (економску ситуацију у земљи), онда ће доћи до смањења стопа, али не знам тачно када ће то бити".

Креатори политике оставили су каматне стопе непромењеним у распону од 5,25 до 5,5 одсто, колике су још од јула. Пауел је у марту рекао да ће Фед почети да смањује каматне стопе "у неком тренутку ове године", али ту фразу није поновио новинарима после састанка Феда.

Шеф Феда је ипак оставио мало "простора за дисање", рекавши да је мало вероватно да ће следећи потез бити повећање каматних стопа. Званичници би морали да виде "убедљиве доказе" да политика није довољно рестриктивна да инфлацију сведе на циљ од два одсто да би поново размотрили повећање стопа, додао је Пауел.

image