Економија

Грађани еврозоне се све више муче да плате станaрину и комуналије

Удео домаћинстава са нижим приходима која очекују да ће каснити са плаћањем комуналија или станарине порастао је са око 15 одсто у 2023, на више од 20 одсто у првом кварталу ове године
Грађани еврозоне се све више муче да плате станaрину и комуналијеwww.globallookpress.com © Andreas Rentz

Према истраживању Европске централне банке (ЕЦБ), све већи број потрошача у еврозони мучи се да плати становање након година инфлације изнад циљане и повећања трошкова задуживања.

Удео домаћинстава са нижим приходима која очекују да ће каснити са плаћањем комуналија или станарине порастао је на више од 20 одсто у првом кварталу са око 15 одсто у 2023, навели су истраживачи ЕЦБ Омирос Коувавас и Десислава Русинова. За отплату хипотеке, скоро се удвостручио на 30 одсто.

"С обзиром на садашње и будуће ефекте повећања каматних стопа и губитка куповне моћи услед инфлације, способност домаћинстава да подмире своје трошкове становања и отплате хипотека је извор забринутости", пише "Блумберг".

Повећање каматних стопа у циљу сузбијања инфлације посебно је погодило тржиште некретнина, где су нове инвестиције опале. То је појачан притисак на кирије, које су биле ниске у многим европским градовима и пре убрзања инфлације.

Очекује се да ће ЕЦБ почети да снижава каматне стопе у јуну, јер су многи политичари у региону забринути да строга монетарна политика претерано кочи економију 20 земаља.

image
VV inauguration
banner