Економија

Путниковић: Од ограничења цене руске нафте највише профитира САД

Србија од 5. децембра неће моћи да купује руску нафту, али то неће драстично утицати на цене деривата, каже новинарка портала "Енергија Балкана"
Путниковић: Од ограничења цене руске нафте највише профитира САД© Tanjug/AP Photo, File

Принцип забране куповине руске нафте коси се са слободном трговином на којој су ЕУ и Г7 инсистирале, а покушајима да сузбију руску економију више штете својим чланицама него Русији, рекла је новинарка портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић.

"Русија ће нафту продати Индији, Кини, Турској. Чланице ОПЕК-а и ОПЕК-а плус би требало да се састану и разговарају о томе", истакла је Путниковић у разговору за РТС.

Она је указала да користи има и Турска која сад увози велику количину руске нафте и онда ће је продавати европским купцима.

"Биће скупља и купиће је опет европски купци. Чини ми се да ће од целе приче о руској нафти највише профитирати Америка. Цена горива на пумпама у САД је важно политичко питање. Сада је већ мањак дизела на пумпама у Европи јер су се европске рафинерије затварале и смањивале капацитет. То ће бити нови проблем", навела је Путниковић.

Што се тиче ситуације у Србији, она је додала да НИС није увозио прошле године значајнију количину руске нафте.

"Ове године, када су Руси снизили цену нафте, онда је било логично куповати веће количине. Ми од 5. децембра нећемо моћи више да купујемо. Оно што је раније уговорено моћи ће да стигне. Али, убудуће ће Србија поштовати тај пакет санкција ЕУ и више неће куповати руску нафту. То неће утицати драстично на цене деривата", изјавила је Јелица Путниковић.

Подсетила је и да су од тог пакета изузете само Мађарска, Чешка и Словачка које немају излаз на море, и Бугарска која добија само руску нафту преко Црног мора.

image