Србија и Балкан

Вучић поводом критика да је говорио на руском: Сам одлучујем на којем језику ћу се обраћати

Председник Србије Александар Вучић борави у Котору где је учествовао на панелу "Актуелна ситуација и планови за будућност – нови план раста" у оквиру Самита Западног Балкана и Европске уније под називом "Један регион – заједничка визија"

"Баш ме брига ко ће шта да ми замера, сматрао сам прикладним да део својих излагања причам на руском, а део на српском. Сам ћу одлучивати који ћу језик да користим, сходно приликама где се обраћам. Сам ћу о томе одлучивати, уз поштовање чињеница да представљам грађане Србије и државу Србију", рекао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање да ли су му поједини замерили што је јуче у Руском дому говорио на руском језику.

Говорећи о Дану Европе, он је рекао да су Шуманова декларација и Дан Европе важно наслеђе, да га поштујемо, али да никада нећемо заборавити да 9. маја славимо Дан победе над фашизмом.

"Без тога не бисмо имали ни земљу ни људе и питање је где бисмо се данас налазили", поручио је.

О резолуцији о Сребреници

Говорећи о гласању за резолуцију о Сребреници, Вучић је рекао да "немамо кључне земље" али да поштујемо интегритет свих земаља света", и да су за Србију све земље важне и да је јасно од почетка да не можемо да победимо Колективни запад.

"Ми се боримо за част, за Србију, за Републику Српску у оквиру Дејтона. Борићемо се, нема ту велике филозофије. Ићи ћу и ја у Њујорк. Овде је реч о политичкој декларацији, политичкој одлуци у којој хоћете да ставите колективни жиг једном народу. Ја сам поносан на чињеницу да Србија може да се супротстави уздигнуте главе, за нас слобода нема цену", поручује председник.

Додао је да Сарајево може да прати шта хоће и да неће никада да посустане, па чак, како каже, ни кад усвоје резолуцију.

"Шта је смисао? Је ли то, што је рекао Конаковић, ревизија тужбе, или ратна одштета?", упитао је.

Идеја о резолуцији о Јасеновцу добра идеја

Додао је да је идеја о резолуцији добра и да ће сагледати оберучке "како да је у будућности прихватимо", али да је питање за представнике грађана Црне Горе да ли то желе или не.

Он је новинарима у Котору рекао да њега боли све што се ради против српског народа на КиМ и да то никада није крио, као што не крије колико је опасна резолуција о Сребреници коју планирају "велики, бахати и моћни" да донесу.

"Што се тиче Црне Горе, за разлику од оних који долазе да кажу Црној Гори шта треба да уради, ја то не радим. Ми поштујемо Црну Гору, то је њена одлука. Да ли ће Србија да буде одушевљена ако подржи резолуцију, свакако неће. Али немојте да нас бијете по глави и да нас терате да кажемо да нам је то много лепо. Издржаћемо ми и те ударце, није проблем, али не терајте нас да вичемо како нам је лепо", рекао је он.

Најава Приштине о њиховом нацрту Статута ЗСО још један Куртијев трик


Поводом најаве Приштине да ће тзв. косовског уставном суду доставити до краја маја свој нацрт Статута Заједнице српских општина Вучић је рекао да је у питању још један трик Аљбина Куртија и његових помагача и лобиста, али не и озбиљан покушај.

"Реч је о још једном трику који заједнички проводе Аљбин Курти и његови помагачи укључујући и Гералда Кнауса и све друге њихове лобисте. Они сами кажу да ће они доставити свој текст до краја маја. А ко сте ви да достављате свој текст? У Бриселском споразуму је сасвим јасно да то треба да ради менаџмент Србије или ако се ми сагласимо, као што смо се контекстуално, концептуално и у начелу, сагласили да то буде текст који је предала ЕУ - какве везе они имају са тим и шта имају да достављају било шта", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је наравно реч о трику зато што, како је рекао, Енглези сада притискају све друге да се прихвати чланство тзв. Косова у Савету Европе.

"Тако да је то још један покушај, а да ли ће они то да ураде или не, то не могу да знам. Али наравно да је реч о трику, а не озбиљном покушају да се било шта уради у правцу спровођења споразума из Брисела из 2013. и 2015. године, чак и о нацрта Статута који је поднела ЕУ недавно и са којим смо ми, као што сам рекао, сагласни", навео је Вучић.

Председник је подсетио да је имао прилику да разговара и са америчким представником, О'Брајаном о свим важним питањима, европском путу, дијалогу са Приштином, резолуцији о Сребреници која ће, како је рекао, бити донета следећи четвртак.

"Разговарали смо о свим важним питањима, од европског пута Србије до односа са Приштином. И разуме се о свему што следи после усвајања резолуције о Сребреници у следећи четвртак", рекао је Вучић.

Истакао је да су на Самиту разговарали о Плану раста ЕУ за ЗБ који ће донети добар резултат за наше грађане и у смислу веће стопе економског раста, као и убрзању трговине, услуга и капитала, не само у региону, већ и у целој Европи.

Вучић је нагласио да ће тај План посебно отворити нове могућности за привлачење инвестиција, као и да је управо то што у ствари доноси огромну корист за цео регион.

"Када сам постао премијер 75 % БДП-а је био дуг, у ствари 79%, а данас је 47,8 посто, што је најмање у региону, двоструко ниже него на нивоу ЕУ", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

"Немамо проблема са задуживањем", нагласио је он.

"Договор о слободном промету радне снаге има изузетно позитиван ефекат, ми имамо недостатак радне снаге, мораћемо да је увозимо из свих делова света уколико желимо да чувамо стопу раста", објаснио је председник Србије.

О атентату на Фица

"Изузетно сам потресен, верујем да ћу га у данима пред нама посетити. Он је борац, један страховито снажан, јак лидер. Што се тиче ових који су хапшени, са њима ће се понашати у складу са законом. Овај што је мени претио је сваки дан чинио нека кривична дела, 50 дела наређано", рекао је Вучић, коментаришући саопштење МУП-а да је ухапшена једна особа због угрожавања његове безбедности.

Претходно, Вучић је објавио на Инстаграму заједничку фотографију са учесницима самита.

"Веома смо ентузијастични у вези са Планом раста, а овакав измењени приступ отворио је многе добре прилике за све нас на Западном Балкану. Нисмо разговарали о великим политичким питањима, већ о животном стандарду грађана и развоју економије земаља у региону. Ово ће нам помоћи да се приближимо Европској унији и донеће многе користи целом региону", написао је Вучић на Инстаграму.

image