Свет

Атентат на премијера Словачке: Фицо "за длаку избегао смрт"; Пуцњи политички мотивисани

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток је затражио од потпредседника Владе Томаса Тарабе сазивање националног савета безбедности
Атентат на премијера Словачке: Фицо "за длаку избегао смрт"; Пуцњи политички мотивисани© Rafal Klimkiewicz/Keystone Press Agency

Лекари су током ноћи успели да стабилизују стање словачког премијера Роберта Фица после јучерашњег атентата у граду Хандлови, али оно је и даље тешко, саопштила је данас директорка болнице у Банској Бистрици Миријам Лапуникова.

Фицо је хоспитализован а два лекарска тима оперисала су словачког премијера пет сати.

"Тренутно се предузимају даље радње за побољшање његовог стања", рекао је словачки министар одбране Роберт Калињак.

Будући председник Словачке Петер Пелегрини рекао је да је премијер Роберт Фицо "за длаку избегао смрт" и да је могао да погине да је рањен мало изнад или испод.

"Роберт Фицо је избегао смрт за длаку, било би довољно да је неколико прострелних рана било неколико центиметара на другом месту, и данас бисмо можда причали о сасвим другим стварима", рекао је он.

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток затражио је данас од потпредседника Владе Томаса Тарабе сазивање националног савета безбедности, а Влада ће одржати седницу.

Рад Народне скупштине тренутно је обустављен, а улаз у зграду онемогућен.

Премијер Словачке је након рањавања у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици.

Словачки медији су пренели да је нападач 71-годишњи писац Јурај Цинтула, али Министарство унутрашњих послова и полиција још увек нису потврдиле те наводе.

Премијер је рањен у екстремитет, грудни кош и стомак, а у болницу је пребачен хеликоптером.

Министар Шутај-Ешток је рекао да је напад на Фица био политички мотивисан и да је нападач одлуку о томе донео након председничких избора пре више од месец дана.

Амбасадор Србије у Словачкој Александар Накић потврдио је да је Фицово стање тренутно стабилно.

"Имао је три ране. Оперисан је у Банској Бистрици, у најбољој болници, и тренутно од јутрос, заправо од јуче од подне од операције, стање је стабилно, хвала Богу", рекао је Александар Накић.

Истакао је да је председник Србије Александар Вучић први лидер који је осудио атентат.

  • 16. мај 2024 • 19:23

    19:23

    Пољски премијер рекао да је добио претње након што је извршен атентат на Фица

    Пољски премијер Доналд Туск изјавио је данас да је добио претње након што је извршен атентат на премијера Словачке Роберта Фица.

    Како преноси Ројтерс, испод Тускове објаве на Иксу, појавио се коментар да су Словаци дали пример Пољацима шта би требало да ураде са Туском уколико одлучи да не спроведе инвестицију на великом аеродрому у централном делу земље.

    Пољски медији објавили су данас, позивајући се на извор из Службе државне заштите, органа који је задужен за заштиту важних личности у Пољској, да ће заштита Туска бити појачана након атентата на Фица.

  • 16:44

    Пелегрини: Фицо за длаку избегао смрт

    Будући председник Словачке Петер Пелегрини рекао је да је премијер Роберт Фицо "за длаку избегао смрт" и да је могао да погине да је рањен мало изнад или испод, преносе "РИА Новости".

    "Роберт Фицо је избегао смрт за длаку, било би довољно да је неколико прострелних рана било неколико центиметара на другом месту, и данас бисмо можда причали о сасвим другим стварима", рекао је Пелегрини новинарима на брифингу испред зграде болнице у Банској Бистрици, где је Фицо хоспитализован после покушаја убиства.

    Пелегрини, који је раније рекао да је здравствено стање Фица "критично", на кратко је посетио премијера у болници и неколико минута разговарао са њим.

    Oн је изразио наду да ће Фицо моћи да доноси одлуке у предстојећим данима, а да ће у међувремену његове дужности преузети заменик премијера и министар одбране Роберт Калињак.

  • 16:38

    Симоњан поручила Британцима: Научите руски!

    Британски "Телеграф" пренео је да је главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан рекла да је Украјина одговорна за покушај убиства словачког премијера.

    "Телеграфе, драги. Навела сам да све вас треба сматрати кривим за покушај убиства, а не само Украјину. Научите руски", одговорила им је Симоњан.

  • 16:05

    Орбан: Верујемо у опоравак Роберта Фица

    Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да словачки премијер Роберт Фицо, који је тешко рањен у атентату, неће моћи да буде активан у најважнијим месецима уочи европских парламентарних избора, али да Мађарска верује да ће се опоравити.

    "Сада морамо да се боримо сами за мир, од сада ћемо удвостручити снагу и борити се сами", казао је Орбан у оквиру своје предизборне турнеје пред изборе који ће бити одржани 9. јуна, пренео је МТИ.

    Он је позвао окупљене у Кечкемету, на југоистоку земље да "гласају за мир и окончају насиље" 9. јуна.

    Према речима његовог портпарола, он је локалним бирачима рекао да је "с променом владе на последњим изборима Словачка кренула путем да постане земља посвећена миру".

    "Ово је велика помоћ Мађарској, али је процес прекинут покушајем левичарских активиста да убију словачког премијера", истакао је Орбан.

  • 15:32

    Изабрани председник Словачке након посете Фицу: Премијер и даље у критичном стању

    Стање словачког премијера Роберта Фица и даље је веома тешко, саопштио je изабрани председник Републике Петер Пелегрини након посете шефу владе у болници, у Банској Бистрици.

    "Лекари су рекли да могу да га посетим врло кратко. Ситуација је и даље веома критична", казао је Пелегрини новинарима испред болнице.

    Према његовим речима, Фица чекају тешки сати и дани.

    "Желим му пуно снаге у борби која га чека. Предстоји му веома тежак период, држимо палчеве и верујемо да неће бити никаквих компликација", додао је Пелегрини.

  • 15:26

    МУП Словачке: Појачано обезбеђење државних службеника, политичара и медија

    Словачке службе безбедности појачале су заштиту политичара, државних службеника и представника медија након атентата на премијера те земље Роберта Фица, изјавио је министар унутрашњих послова Словачке Матус Шутај-Ешток.

    Он није навео конкретне мере, али је навео да нису укључене само словачке службе безбедности, већ и регионалне полицијске управе.

  • 14:23

    Калињак демантовао да Фица чека још једна операција

    Министар одбране Роберт Калињак је после седнице Савета безбедности демантовао информацију да Роберта Фица чека нова операција.

  • 14:03

    Премијер Словачке још у априлу предвидео атентат

    Словачки премијер Роберт Фицо, на кога је јуче извршен атентат, у видео-поруци још у априлу је поручио да незадовољство једног дела словачког друштва резултатима председничких избора у тој земљи, појачавају поједини словачки медији што би могло да доведе до убиства једног од политичара у влади.

    "Представнике владе псују на улицама. Само чекам да та фрустрација, коју интензивно продубљују 'Деник Н', 'Сме' и 'Актуалити' (информативни портали), резултира убиством једног од првих владиних званичника. Не претерујем ни најмање", казао је тада Фицо.

  • 13:56

    Министар унутрашњих послова: Напад био политички мотивисан

    Министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток je након ванредне седнице Државног савета безбедности и Владе изјавио да се ради о политички мотивисаном нападу.

    "Полиција ради само са једном верзијом. Нападач који је покушао да убије Роберта Фица оптужен је за кривично дело – покушај убиства из политичких разлога", рекао је министар.

    Он је рекао да је починилац испричао да је напао премијера због укидање Канцеларије специјалног тужиоца, обустављање војне помоћи Украјини, мешање у РТВС и смена председника Судског савета.

    Ешток је додао да је нападач био незадовољан изборним резултатима и да је учествовао је на антивладиним протестима.

    Према Шутају Ештоку, нападач је деловао сам и није повезан са радикалним групама.

    Министар је, такође, позвао друштво, политичаре, новинаре и грађане да престану са ескалацијом ситуације.

    Он је додао да полиција истражује 32 осумњичена лица која су подржала напад на друштвеним мрежама.

    Ешток је оценио да су безбедносне снаге адекватно одреаговале приликом напада на премијера.

  • 13:48

    Калињак: Фицо и даље у животној опасности

    Стање шефа владе Словачке Роберта Фица, и даље се оцењује као тешко, изјавио шеф републичког Министарства одбране Роберт Калињак после хитног састанка Савета државне безбедности и Владе Словачке.

    Лекари су успели да стабилизују његово стање, али његов живот и даље није ван животне опасности", рекао је он.

    Калињак је навео да су могућности комуникације премијера ограничене због његовог тешког стања .

    Министар одбране је о нападачу на Фица река да је он пре осам година дошао на скуп словачких регрута да би их подстакао да престану да користе оружје. 

    "Човек се променио од пацифисте у радикалног убицу", казао је Калињак.

image