Економија

Галопирајућа незапосленост у Великој Британији: Од Енглеске гора само Костарика

Од 38 земаља чланица Организације за економску сарадњу и развој само Костарика забележила сличан раст броја људи који су остали без посла од почетка јануара до краја марта
Галопирајућа незапосленост у Великој Британији: Од Енглеске гора само КостарикаGetty © stock photo

Незапосленост расте у Великој Британији најбржим темпом међу 38 најбогатијих земаља света, према анализи Конгреса синдиката (ТУЦ). Пре званичних података о тржишту рада, синдикат је анализирао податке Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) за прва три месеца ове године. Утврђено је да је од 38 земаља чланица само Костарика забележила сличан раст броја људи који су остали без посла од почетка јануара до краја марта, преноси "Гардијан".

Сваки регион Велике Британије је погођен растом незапослености и све мањим бројем слободних радних места, саопштио је Конгрес синдиката, илуструјући раскорак на тржишту рада између послодаваца који не могу да нађу раднике са одговарајућим вештинама и с друге стране, све већи број људи који не могу да се запосле.

Очекује се да ће подаци Канцеларије за националну статистику (ОНС) који ће бити објављени у уторак показати даљи раст незапослености у последњих неколико месеци што ће бити снажан ударац за Ришија Сунака који тврди да привреда снажно расте.

ОНС је прошлог месеца потврдио да је привреда изашла из прошлогодишње рецесије, са растом од 0,6 одсто у првом кварталу ове године, а анкете међу привредницима показују пораст нивоа поверења у изгледе за привредни раст. Поверење потрошача је такође порасло ове године као одговор на растући ниво просечног расположивог дохотка.

Међутим, послодавци су навели да упркос опоравку настоје да смање број запослених. Друго истраживање је открило да је у прва три месеца ове године више послодаваца у Великој Британији правило планове за укидање улога и замрзавање запошљавања него у истом периоду прошле године.

Истраживање међу око 1.000 британских менаџера изјавило је да 35% организација планира да замрзне (21%) или смањи (14%) запошљавање у наредних шест месеци. У истом периоду прошле године укупан збир износио је 24%, док је у лето 2022. био само 15%, што указује на тренд раста броја послодаваца који желе да ограниче или смање број запослених.

На питање о разлозима који стоје иза одлуке о замрзавању или смањењу запошљавања, три од пет менаџера (60%) кривили су за погоршање прихода или повећање трошкова, док је 55% навело организационо реструктурирање ради смањења трошкова, а 34% је рекло да је то због повећане економске несигурности.

Сваки пети менаџер је као разлог смањења броја запослених навео и веће плате радника (19%), док је мањи број (13%) навео повећану употребу дигиталне технологије и аутоматизације. Послодавци у јавном сектору су чешће рекли да планирају смањење броја запослених, а три четвртине је рекло да је смањење буџета главни разлог.

Истраживање ће допринети забринутости неких креатора политике Банке Енглеске о слабостима дугорочних економских изгледа. Комитет за монетарну политику централне банке размотриће на састанку у јуну да ли да смањи каматне стопе са тренутног нивоа од 5,25 одсто.

У свом последњем саопштењу о тржишту рада прошлог месеца, Канцеларије за националну статистику је известила о смањењу броја слободних радних места широм земље, па је за три месеца до априла пао за 26.000 на 898.000.

Генерални секретар Конгреса синдиката, Пол Новак, рекао је да подаци о смањењу броја радних места која је објавила Канцеларија за националну статистику показују "колико су Риши Сунак и његова влада ван контакта с реалношћу", и додао да  то самозадовољство скупо кошта Британију, док се премијер хвали успехом привреде.

ОЕЦД, чији су део САД, Француска, Немачка, Аустралија и Јапан, позвао је политичаре да улажу у преквалификације радника како би повећали запошљавање након што су многи људи напустили тржиште рада током пандемије.

image