Свет

Више од седам милиона Британаца не може да плати рачуне

Највеће финансијске неприлике погађале су оне који изнајмљују станове, самохране родитеље с децом, те људе из мањинских етничких група
Више од седам милиона Британаца не може да плати рачунеGetty © Photo by Jim Dyson/Getty Images

Више од седам милиона људи у Великој Британији у јануару се борило с рачунима и отплатом кредита, најчешће нису измирена дуговања за комуналне услуге, а потом задужења на кредитним картицама, преноси Скај њуз.

Број, иако велики, знатно је нижи него у јануару 2023. када је у истој позицији било чак 10,9 милиона житеља Уједињеног Краљевства.

Пре пандемије у фебруару 2020. године 5,8 милиона острвљана није могло да покрије трошкове живота.

Највеће финансијске неприлике погађале су оне који изнајмљују станове, самохране родитеље с децом, људе из мањинских етничких група, као и популацију североисточне Енглеске, подаци су Управе за финансијско пословање (ФЦА).

Скоро две трећине људи који не поседују некретнине тврдe да је рента у протеклих 12 месеци скочила, док половина њих не може то да испрати или с потешкоћом плаћа кирију.

Финансијске компаније морају да подрже клијенте и помогну им да се изборе с потешкоћама у плаћању, саопштила је ФЦА.

Дужницима су на располагању и услуге саветника за дуговања и добротворне организације – чак 2,7 милиона људи је рекло да је користило њухову помоћ у периоду јануар 2023 – јануар 2024.

image
VV inauguration
banner