Економија

Економисти: Амерички Фед ће ове године смањити стопе само једном

Шефица Европске централне банке такође је умањила је очекивања даљих смањења стопа у еврозони
Економисти: Амерички Фед ће ове године смањити стопе само једномGetty © Tom Williams / Contributor

Америчке Федералне резерве (Фед) ће снизити каматне стопе само једном ове године, упозорили су економисти навевши да дуготрајна инфлација приморава америчку централну банку да прилагоди свој распоред како би смањила трошкове задуживања.

Више од половине од 39 економиста који су учествовали у анкети "Фајненшел тајмса" рекло је да ће Фед ове године смањити стопу за само једну четвртину поена. Скоро четвртина прогнозира да уопште неће бити резова.

Резултати анкете, спроведене у последњој недељи маја, долазе уочи састанка Феда у среду, када се очекује да ће званичници прилагодити своја предвиђања за овогодишње смањење стопа будући да је инфлација и даље виша од очекиване, а потрошачке цене никако да се спусте на циљ Феда од два одсто (прогнозе су сада око 2,8 одсто).

Трошкови позајмљивања који би остали високи током новембарских избора у САД биће ударац за председника Џозефа Бајдена, који се бори са ниским рејтингом због управљања економијом и скока трошкова живота.

Са друге стране "баре", шефица Европске централне банке Кристин Лагард поручила је да би ЕЦБ могла да задржи каматне стопе на садашњем нивоу, након што су европски банкари шокирали многе снизивши их пре САД и Британије.

ЕЦБ је снизила трошкове позајмљивања након показатеља опоравка еврозоне, али је од тада инфлација у блоку скочила што је нагнало Лагард да упозори да смањење стопе на 3,75 одсто "не значи да ће каматне стопе сада кретати наниже на линеаран начин".

image