Каматне стопе у САД још неће у рикверц: ФЕД прогнозира једно уместо најављена три смањења

ФЕД скоро годину дана држи каматне стопе на највишем нивоу у 23 године, након што је започео агресивну кампању повећања каматних стопа у марту 2022.

Америчка централна банка Федералне резерве (ФЕД) саопштила је данас да ће референтне каматне стопе у САД задржати на садашњим нивоима, између 5,25 и 5,5 одсто, и то седми пут заредом. Федералне резерве су данас пројектовале само једно смањење стопе до краја 2024. године, у односу на мартовску прогнозу која је подразумевала три смањења, пренео је Си-Ен-Ен.

ФЕД скоро годину дана држи каматне стопе на највишем нивоу у 23 године, након што је започео агресивну кампању повећања каматних стопа у марту 2022.

То значи да ће трошкови задуживања за све, од кредита за аутомобиле до хипотека, остати повишени. Централна банка чека још доказа да се инфлација креће ка два одсто.

Годишња стопа инфлације у Сједињеним Америчким Државама је у мају благо пала са априлских 3,4 одсто на 3,3 одсто, објавила је данас америчка Канцеларија за статистику рада.

Према аналитичарима са Волстрита тренутно највећи изгледи за прво смањење стопе односе се на септембар, наводи Си-Ен-Ен.

Подсетимо, Европска централна банка одлучила је прошле недеље да смањи каматне стопе, али и даље повећава прогнозе инфлације за ову и наредну 2025. годину. ЕЦБ је снизила кључну каматну стопу за 25 базних поена.

Одлука о смањењу каматних стопа и прогнозе о расту инфлације су у супротности, али очигледно да ЕЦБ види излаз у спуштању камата, због огромних дугова, иако иначе високе камате служе да се инфлација обузда. Зато није лако разумети данашње смањење каматних стопа с обзиром на предвиђање да ће "инфлација вероватно остати изнад циља и у следећој години".