Економија

Народна банка Србије смањила референтну камату: Почетак ублажавања монетарне политике

ИЗ НБС наводе да је, доносећи такву одлуку, Извршни одбор, пре свега, имао у виду вишемесечну опадајућу путању домаће инфлације и њен повратак у границе циља у мају, у складу са пројекцијама НБС
Народна банка Србије смањила референтну камату: Почетак ублажавања монетарне политикеwww.globallookpress.com © Silas Stein

На данашњој седници, Извршни одбор је одлучио да смањи референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 6,25 одсто, саопштила је Народна банка Србије. Смањена је и стопа на депозитне олакшице – на 5 одсто, као и стопа на кредитне олакшице –на 7,50 досто.

ИЗ НБС наводе да је, доносећи такву одлуку, Извршни одбор, пре свега, имао у виду вишемесечну опадајућу путању домаће инфлације и њен повратак у границе циља у мају, у складу са пројекцијама НБС, као и очекивано кретање инфлације и других макроекономских показатеља из домаћег и међународног окружења у наредном периоду.

"Узимајући у обзир даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и, досадашњи дезинфлаторни утицај рестриктивних монетарних мера Извршни одбор је проценио да су се створили услови за почетак ублажавања монетарне политике путем смањења референтне каматне стопе", саопштили су из НБС.

Они су навели да глобална инфлација наставља да опада и да се приближава претпандемијским нивоима, пре свега услед ефеката претходног заоштравања монетарних услова централних банака, слабљења трошковних притисака и попуштања застоја у глобалним ланцима снабдевања.

"Извршни одбор Народне банке Србије не очекује знатнији раст цена производа и услуга које увозимо, али пажљиво прати све факторе који и на страни понуде и на страни тражње могу деловати на кретање инфлације у наредном периоду, од чега ће зависити будуће одлуке монетарне политике", наводе из НБС.

Већина централних банака предвиђа да ће се инфлација у њиховим земљама вратити у границе циља у другој половини ове или првој половини наредне године, а тржишни учесници очекују да је циклус заоштравања монетарних политика завршен.

Европска централна банка је на састанку 6. јуна започела са ублажавањем монетарне политике смањењем основних каматних стопа за по 25 базних поена, указујући да ће наредне мере зависти од опрезног сагледавања динамике инфлације и пројекција њеног кретања у наредном периоду. Систем федералних резерви у јуну није мењао монетарне услове, при чему су и даље присутна очекивања да би до краја године могао да започне са њиховим ублажавањем.

Очекивано постепено евроиндексираног задуживања на домаћем тржишту заједно са почетком снижавања референтне каматне стопе Народне банке Србије, требало би да
допринесе постепеном расту кредитне активности и домаће тражње, који неће угрозити опадајућу путању инфлације. Извршни одбор је имао у виду да релевантне институције предвиђају благо опадајући тренд кретања светске цене нафте у наредном периоду, и да је раст цена нафте до којег је повремено долазило претходних месеци услед изражених геополитичких тензија и низа других фактора био привремен.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 11. јула 2024. године.

image