Економија

Влада именовала в.д. директора Републичког завода за статистику

Влада Србије је на место в. д. директора Републичког завода за статистику именовала Бранка Јосиповића
Влада именовала в.д. директора Републичког завода за статистикуGetty

Влада Србије донела је на данас одржаној седници решење да на место в. д. директора Републичког завода за статистику буде постављен Бранко Јосиповић.

Он је именован на место Миладина Ковачевића који је недавно преминуо, а који јe на челу РЗС био од 2015. године.

Јосиповић је био помоћник директора Сектора за подручне статистичке и аналитичке центре у РЗС. Рођен је 1974. године у Ваљеву. Дипломирао је на Факултету техничких наука у Новом Саду и по образовању је дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства.

У Републичком заводу за статистику ради од 2003. године. До 2010. радио је на позицији пројектанта информационих система, од 2010. до 2019. био је начелник подручног одељења РЗС-а у Ваљеву. Од априла 2019. је обављао функцију помоћника директора Сектора за подручне статистичке и аналитичке центре.

Као помоћник директора био је одговоран за активности прикупљања, обраду и анализу података, као и за модернизацију рада РЗС-а, организовао је и спроводио истраживања од посебног државног интереса.

Поред задужења помоћника директора, Јосиповић је био одговоран и за развој и имплементацију Система подршке у одлучивању, који је РЗС поставио на централно место када је реч о обради и анализи података са циљем достављања кључних информација доносиоцима одлука у Републици Србији, као и за развој и имплементацију Система брзих истраживања за предикцију економских индикатора.

Бранко Јосиповић је члан више међународних експертских тимова, с циљем унапређења рада европских и светских званичних статистика. 

Сарадник је часописа МАТ, аутор је и коаутор серија чланака о оценама стања у различитим индустријским гранама и предикцијама главних економских индикатора и кретања.

image