Економија

Српски статистички софтвер продире на тржиште бивших совјетских република

Меморандум о сарадњи између Републичког завода за статистику (РЗС) и Међудржавног статистичког одбора Заједнице независних држава, који је данас потписан у Београду, представља намеру да се даљим радом на развоју и унапређењу статистичког система унапреди међусобна сарадња
Српски статистички софтвер продире на тржиште бивших совјетских република© РЗС

Нова времена доносе нове изазове, посебно у статистици и морамо увек тежити ка решењима која ће то моћи да испрате, поручили су директор Републичког завода за статистику др Миладин Ковачевић и Константин Лајкам, председавајући Међудржавног статистичког одбора Заједнице независних држава. 

Они су данас у Београду потписали Меморандум о сарадњи који представља намеру да се даљим радом на развоју и унапређењу статистичког система унапреди међусобна сарадња.

Статистичари из Србије развили су софтвер који се осим у нашој земљи, користи и у Републици Српској, Црној Гори и Албанији, а тренутно обучавају и колеге из Киргистана, док се договарају о сарадњи са још две бивше совјетске републике – Казахстаном и Узбекистаном

Директор РЗС-а је рекао да су изазови са којима се статистика данас суочава велики и да је циљ да се кроз заједничко промовисање ефикасности, размену информација, мишљења и искуства, олакша развој и спровођење заједничких статистичких активности.

"Као одговор може да буде то да објединимо наше напоре и да се сви ујединимо у решавању заједничких изазова, тако што ћемо размењивати искуства, сарађивати и радити даље на унапређењу и побољшању међународне статистике. Већ дуго сарађујемо са представницима Заједнице независних држава, али сматрам да ће Меморандум бити добра основа за наставак даље сарадње и за решавање изазова са којима се статистика у свету суочава", истакао је Ковачевић.

Он је рекао да РЗС ради у два правца – на методологији обраде података и да имплеметирају и сарађују са колегама из Киргистана, а да се надају будућој сарадњи са Узбекистаном и Казахстаном, док је други правац европски програм подршке доношењу одлука које се већ реализује и у "Ростату".

Помоћник директора Републичког завода за статистику Мира Никић је истакла да је РЗС презентовао софтвер који су направили домаћи стручњаци 2019. и у Вијетнаму и да је исте године потписан и Меморандум о сарадњи са Узбекистаном и да се разговара о потенцијалном развоју софтвера у овој земљи. 

Она је рекла да РЗС сарађује са многим светским статистичким заводима и да од 2019. године има потписан Меморандум о сарадњи са "Ростатом".

"Ова сарадња ће заиста несумњиво утицати на развој статистике, јер колико год да је једна земља велика, свеједно она не може сама да решава све изазове са којима се суочава. Поготово не може брзо и оперативно да решава задатке који се стално постављају. Ми смо већ видели и чули да српски стручњаци имају искуства и сматрамо да ће оно бити корисно и драгоцено, али и да ће наше искуство за вас бити корисно, јер ипак у наш комитет улазе националне статистике различитих држава са територије бившег СССР-а", рекао је др Константин Лајкам, председавајући Међудржавног статистичког одбора Заједнице независних држава.

Помоћник директора РЗС из Сектора за развој Невена Митровић је представила Интегрисани систем обраде података (ИСТ) који је пре око 15 година у потпуности развијен у РЗС. Тада су га користили само статистичари у Србији, а потом и друге институције у нашој земљи, као и статистички центри у Европи, односно на Балкану, да би данас био у употреби у земљама широм света.

"ИСТ је алат који много пружа, јер у себи обједињује разна ИТ средства за један статистички процес од почетка до краја. Пружа подршку у прикупљању, обради података и извештавању. Бенефити су велики, како за саму институцију, тако и за њене запослене. Колеге сада могу да развијају апликације, нису потребне лиценце, ни додатни софтвери", објаснила је Невена Митровић.

Она је истакла да се његовим коришћењем смањују трошкови, док се повећава квалитет информација.

"Изузетно нам је важна сарадња са другим статистичким заводима у свету. Водимо се тиме да када се знање дели да се оно увећава и спремни смо да учимо, да идемо напред, а ради смо и оно што знамо да поделимо са другима", рекла је Митровићева.

Константин Лајкам је представио и начин рада и обраде података које примењује Међудржавни статистички одбор Заједнице независних држава и понудио безрезервну подршку колегама из Србије.

"Нама су подаци из бивших совјетских република веома битни и наравно да желимо од њих да добијемо што више података, што бољег квалитета и да буду, што је више могуће уједначени. Сигуран сам да ће и наш Међудржавни статистички одбор наћи своју улогу у развоју вашег софтвера", поручио је Константин Лајкам.

image
VV inauguration
banner