Србија и Балкан

Колико људи заиста напусти Србију сваке године?

Процењује се да негативни миграциони салдо износи између 25.000 и 27.000 особа годишње, кажу у Републичком заводу за статистику
Колико људи заиста напусти Србију сваке године?Getty © Carl Court/Getty Images)

Податак Евростата да је Србију за десет година напустило пола милиона грађана, изазвао је полемику у јавности, а недоумице је покушао да разјасни директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

Он је нагласио да број одобрених првих боравишних дозвола не може да буде еквивалент за број емиграната из Србије.

"Подаци који су преузети са веб-сајта Евростата и који се односе на прве боравишне дозволе издате у периоду 2013–2022. година јесу тачни, али је веома споран начин на који су ти подаци протумачени", навео је Ковачевић у саопштењу.

Како је истакао, у том периоду у земљама ЕУ издато је око 413.000 првих боравишних дозвола.

"Од тога, око 250.000 боравишних дозвола издато је на период од 12 и више месеци, у просеку око 25.000 годишње", навео је Ковачевић и додао да треба имати у виду да се ради о броју издатих боравишних дозвола у датој години, а не о броју лица.

Према његовом објашњењу, једна особа је могла, на пример, 2016. године да добије прву боравишну дозволу на период од девет месеци, а да шест месеци након њеног истека, у 2017. години поново поднесе и добије прву боравишну дозволу.

"То лице, односно његова боравишна дозвола, биће исказана у броју првих боравишних дозвола и у 2016. и у 2017. Исто тако, једно лице је могло у једној календарској години два пута да добије прву боравишну дозволу", навео је Ковачевић.

Додао је да званична статистика не располаже егзактним подацима о број грађана који годишње оду из Србије.

Разлог је, како је додао, што, без обзира на одредбе Закона о пребивалишту и боравишту, по којима је свако лице дужно да МУП-у пријави свој привремени боравак у иностранству дужи од 90 дана, односно да одјави пребивалиште уколико се исељава из Србије, већина грађана то не ради.

"Грубе процене, рађене на основу података Пописа 2011, Пописа 2022. и годишњих података о природном прираштају, показују да оквир за сагледавање миграционог салда у периоду 2011–2022 износи близу 300.000 лица, те се процењује да је негативни миграциони салдо био око 25.000–27.000 лица годишње", навео је Ковачевић.

image