Економија

Привреда еврозоне на низбрдици: Индустријска производња за три одсто мања него лане

Највећи пад индустријске производње забележен је у Ирској, конкретно за 15,7 одсто, Летонији 7,8 одсто и Финској 6,8 одсто
Привреда еврозоне на низбрдици: Индустријска производња за три одсто мања него ланеwww.globallookpress.com © Zhang Fan

Индустријска производња у еврозони је у априлу пала за три одсто међугодишње и за 0,1 одсто у односу на март, објавио је данас Евростат. У Европској унији је индустријска производња пала за два одсто међугодишње и за 0,5 одсто на месечном нивоу.

Највећи годишњи раст индустријске производње међу чланицама Европске уније је забележен у Данској и то за 17,4 одсто, Грчкој 10,8 одсто и Словенији 7,4 одсто, а највећи пад у Ирској, конкретно за 15,7 одсто, Летонији 7,8 одсто и Финској 6,8 одсто.

Европска централна банка одлучила је пре неколико дана да смањи каматне стопе, али и даље повећава прогнозе инфлације за ову и наредну 2025. годину. ЕЦБ је снизила кључну каматну стопу за 25 базних поена.

Одлука о смањењу каматних стопа и прогнозе о расту инфлације су у супротности, али очигледно да ЕЦБ види излаз у спуштању камата, због огромних дугова, иако иначе високе камате служе да се инфлација обузда. Зато није лако разумети данашње смањење каматних стопа с обзиром на предвиђање да ће "инфлација вероватно остати изнад циља и у следећој години".

ЕЦБ је морала добро да прорачуна шта јој се више исплати. Економисти указују да би даље задржавање камата на високом нивоу, могло додатно да погура ионако посрнулу привреду у рецесију.

image