Економија

РЗС: Индустријска производња у фебруару већа за 8,4 одсто него пре годину дана

У сектору рударства је забележен раст од 14,9 одсто, док је у прерађивачкој индустрији раст био 10,8 одсто
РЗС: Индустријска производња у фебруару већа за 8,4 одсто него пре годину дана© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Републички завод за статистику (РЗС) je објави да је индустријска производња у Србији у фебруару ове године била је већа за 8,4 одсто у односу на фебруар 2023. године, а у односу на просек прошле године већа је 1,7 одсто.

Индустријска производња у периоду јануар-фебруар 2024, према статистичким подацима, у поређењу са истим периодом 2023. године, већа је за 7,9 одсто.

Посматрано по секторима у фебруару 2024. у односу на исти месец 2023. године у сектору рударству је забележен раст од 14,9 одсто, у прерађивачкој индустрији раст је био 10,8 одсто, а у снабдевању струјом, гасом, паром и климатизацијом остварен је пад од 2,9 одсто.

Подаци о индустријској производњи по наменским групама показују да је у фебруару ове у односу на исти месец прошле године дошло до раста у производњи интермедијарних производа, осим енергије, за 19,8 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 5,2 процената, капиталних производа за пет одсто и енергије за 2,6 одсто.

Према подацима РЗС, пад је забележен у производњи трајних производа за широку потрошњу за 0,6 одсто.

Обим индустријске производње у фебруару 2024. године у односу на фебруар 2023, забележио је раст код 23 области, чије је учешће у структури индустријске производње 73 одсто, а пад код шест области са учешћем у структури индустријске производње од 27 одсто.

На раст индустријске производње у фебруару ове у односу на исти месец прошле године, статистички подаци показују да су највише утицале производња основних метала, прехрамбених производа, кокса и деривата нафте, као и производња металних производа, осим машина и експлоатација руда метала.

Десезонирани индекс индустријске производње за фебруар у односу на јануар 2024. године показује да је у индустрији укупно остварен раст производње од 0,8 одсто, а у прерађивачкој индустрији од 1,1 одсто.

Десезонирани индекс индустријске производње за фебруар 2024. године, у односу на просек 2023. показује да је у индустрији укупно остварен раст од 3,2 одсто а у прерађивачкој индустрији од 3,3 процента.

Када се укључи оцена индустријске производње малих предузећа из узорка, подаци РЗС показују да је индустријска производња у фебруару 2024, у односу на просек прошле године, код укупне индустријске производње већа за 1,6 одсто, док је код прерађивачке индустрије мања је за 0,4 одсто.

image