Економија

Где све граде српски грађевинци: Највише посла у Русији и Немачкој

Посматрано према врсти грађевина, у 2023. години на зградама су изведени радови у вредности око 12 милијарди динара, што чини 55,1 одсто од укупне вредности изведених радова
Где све граде српски грађевинци: Највише посла у Русији и Немачкојwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Укупна вредност радова коју су извођачи из Србије извели у иностранству у 2023. години износила је око 22 милијарде динара, односно око 187 милиона евра. Највећа грађевинска активност забележена је у Немачкој са 31,2 одсто од укупне вредности изведених радова, објавио је Републички завод за статистику.

Након Немачке, следи Руска Федерација са 26,1 одсто удела у укупној вредности изведених радова, потом Уганда са 10,5 одсто и Црна Гора са 8,7 одсто.

Посматрано према врсти грађевина, у 2023. години на зградама су изведени радови у вредности око 12 милијарди динара, што чини 55,1 одсто од укупне вредности изведених радова.

Укупан број радника из Србије које су наши извођачи ангажовали у иностранству јесте 1.613. Највећи број радника радио је у Немачкој, Босни и Херцеговини, Холандији и Црној Гори.

У 2023. години највише радова уговорено је у Немачкој, затим следе Руска Федерација, Црна Гора, Холандија и Северна Македонија.

Подсетимо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је пре месец дана,  након разговора са министром јавних радова Габона Флавијеном Нзодуом, изјавио да је тржиште Габона отворено за српске компаније, које су добиле понуду да у тој афричкој земљи граде ауто-путеве.

На састанку у Привредној комори Србије (ПКС) било је речи о могућности сарадње и пословима које српске компаније раде у Габону. Весић је истакао да је важно што је Габон одлучио да се отвори према Србији.

"Министар Нзоду нам је представио потребе Габона, а то је изградња ауто-путева, стамбених насеља, отворене кишне канализације, владиних комплекса зграда. Наставићемо комуникацију, како би у наредних неколико месеци једна делегација српских компанија, на челу са мном и председником ПКС Марком Чадежом посетила Габон и разговарала о конкретизацији сарадње", рекао је Весић.

Весић је рекао да се тиме српске компаније, практично враћају на старо тржиште, где су некада југословенске фирме, попут "Аутопута" и "Енергопројекта", радиле на бројим пројектима.

"То је тржиште на које можемо лако да се вратимо, јер је тренутак да наше компаније из области инфраструктуре пренесу знање које су стекле у нашој земљи", рекао је Весић.

Он је захвалио Габону на пруженој шанси, коју ће, како је рекао, Србија знати да искористи. Додао је да ће, када Србија буде отворила Амбасаду у Габону, у њој бити и представништво ПКС, као место за окупљање српских компаније које ће радити у тој земљи.

image