Економија

После 60 година вратили смо аутохтону расу говеда: Колубарско говече једини примерак у Србији

Захваљујући ветеринарском инжењерству Игора Рабата, на Соколским планинама женско теле угледало је светлост дана
После 60 година вратили смо аутохтону расу говеда: Колубарско говече једини примерак у Србији© Sokolske kolibe

Са мапе домаћег сточарства пре шест деценија нестала је аутохтона раса говеда која је дуже од два века била доминантна врста, а гајили су је наши преци. Захваљујући петогодишњим напорима и упорности доктора ветеринарске медицине и дипломираног инжењера сточарства Игора Рабата, Србија је пре два и по месеца поново добила колубарско говече.

Наиме, 4. априла 2024. на Соколским планинама, на имању "Колибе" на 900 метара надморске висине, светлост дана угледало је женско теле.

У питању је, како преноси "Блиц", потомак буше и подолског говечета, а друштво му у овој својеврсној "Нојевој барци" праве брдски коњи, балкански магарац, каракачанска овца, виторог, кокошке голошијанке.

Врста тзв. Колубарца оформљена је у периоду 1820. до 1835 године, за време владавине кнеза Милоша Обреновића.

Тада је у Србију увезен контингент приплодних подолских говеда да се пари са кравом бушом, са циљем да Кнежевина на тај начин повећа производњу меса и млека.

"Буше и подолаца је све мање у Србији и нико није покушао да ради на њиховом укрштању. Одлучио сам се на тај корак и после неколико деценија добили смо, условно речено, прво колубарско говече. ово је прво теле која је основа за даљи рад и истраживање. Иначе, једине фотографије ове расе говеда које постоје су у црно-белој техници, али је први утисак да смо добили теле са одређеним карактеристикама колубарског говечета, које је свакако веће од телета буше, а опет мање од телета подолца", објаснио је Рабат за "Блиц".

Колубарско говече је сиве или сивосмеђе боје, са виластим роговима, волови су умели да буду тешки и до 600 килограма, а краве су током лактације давале до 800 литара млека.

 

image