Свет

Кинези клонирали "суперкраве"

Циљ пројекта је да се на овај начин допринесе ревитализацији пољопривредног сектора, односно превладају несташице у млечној индустрији
Кинези клонирали "суперкраве"www.globallookpress.com © Laurie Dieffembacq

Научници са Универзитета Нортвест А&Ф успешно су окончали пројекат клонирања посебне врсте краве – три телета настала на тај начин рођена су у аутономном региону Нингскја у северозападној Кини. Тамошњи научници су успели да прикупе, обнове и очувају гермплазму "суперкрава" методом нуклеарног трансфера соматских ћелија, а потом да их ефикасно репродукују.

Прво теле је тешко 56,7 кг, високо 76 цм и дугачко 113 цм, а има исти облик и исту шару на кожи као и крава по којој је настало, саопштили су са Универзитета, а вест је пренео "Глобал тајмс".

Телад су клонирани потомци "суперкрава" узгајаних на различитим фармама у Кини – оне могу да дају 18 тона млека годишње и више од 100 тона млека током животног века.

Вођа пројекта Џин Јапинг изјавила је за "Глобал тајмс" да је реч о напретку кључно значајном за Кину, која иначе увози око 70 одсто крава музара, не би ли успела да сачува најбоље краве а све у циљу ревитализације пољопривредног сектора.

Кина има отприлике 6,6 милиона крава – чувених холштајн фризијских говеда која су увезена током година. Међутим, само око пет од 10.000 таквих говеда у Кини је високопродуктивно и дуговечно, што најпре има везе с другачијим климатским условим у тој земљи. А и многа су раштркана по разним фармама широм Кине, што додатно отежава узгој те врсте.

Извори из индустрије открили су и да су бројне земље забраниле продају холштајн фризијских говеда Кини, док се резерве стоке држава које извозе у Кину брзо троше имајућу виду све већу потражњу највеће азијске земље за млечним производима.

Елем, научници су из ткива узетог из крављег уха "реинкарнирали" ове "суперкраве", што је предуслов за узгој кинеских "суперкрава". Нова метода ће омогућити да се благовремено депонују гени ове важне расе крава како би се произвело цело стадо истих, те обезбедили ресурси за будући узгој и селекцију кинеских "суперкрава", изјавила је Џин Јапинг.

Последњих година Кина је удвостручила улагања у технологију семена како би побољшала своје прехрамбене приносе. Велики помаци остварени су с кукурузом, сојом, пилићима, приплодним свињама, што је све у складу с кинеским планом да смањи зависност од увоза, што је посебно важно у тренутним геополитичким приликама.

"По плану, треба нам две до три године да произведемо стадо са више од 1.000 'суперкрава', што ће бити солидна основа за решавање кинеске зависности од увоза млека", закључила је Џин Јапинг са Универзитета Нортвест А&Ф.

image