Економија

До краја године из Београда до Суботице за 80 минута: До Ниша ћемо путовати мање од два сата

Директорка "Инфраструктуре железнице Србије" Јелена Танасковић је изјавила да се тренутно ради планска и пројектно-техничка документација и да ће до краја године бити пуштен тендер, а да су обезбеђена средства за изградњу пруге до Ниша
До краја године из Београда до Суботице за 80 минута: До Ниша ћемо путовати мање од два сата© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Директорка "Инфраструктуре железнице Србије" Јелена Танасковић је изјавила да ће деоница брзе пруге Београд - Суботица бити пуштена у саобраћај до краја године и да ће тако грађани моћи из главног града на север земље да стигну за 80 минута. Она је најавила и изградњу брзе пруге до Ниша и рекла да ће се из престонице до овог града до краја 2028. године стизати за 100 минута.

Танасковић је истакла да се тренутно ради планска и пројектно-техничка документација и да ће до краја године бити пуштен тендер, а да су средства за изградњу обезбеђена.

Она је рекла да је вредност пројекта 2,8 милијарди евра и око 600 милиона, како је рекла, "поклон Европске уније".

"Три и по године нам заправо треба да изградимо ову пругу. Од Београда до Ниша ће моћи да се стигне за 100 минута, а да сада возом тај пут траје пет сати и 40 минута", рекла је Јелена Танасковић.

Директорка "Инфраструктуре железнице Србије" подсећа да је пруга до Ниша прва која је саграђена још 1884. године и да је историјски изузетно битна. Истиче да се пруга која пролази кроз центар града измешта после 140 година, пре свега због безбедности, и да ће сада ићи обилазницом.

"То је заправо део коридора који нас повезује са Грчком, Турском и доле до Азије", рекла је Танасковић, истичући транспортни значај.

Директорка "Инфраструктуре железице Србије" подсећа да се 36 минута путује од Београда до Новог Сада.

"До краја ове године путоваћемо од Београда до Суботице за 80 минута. Годину дана пре рока ће пруга Београд-Суботица бити доступна за путнике. Сад се већ обављају тестирања, завршено је 98 одсто. Требало је да буде пуштена у августу 2025, али биће већ крајем ове године", каже Танасковић.

Она је рекла да се већ увелико ради реконструкција железничких станица.

"Пројекат реконструкције 26 железничких станица започет је 2023. године, и наставља се и у овој, а у току је обнова 16 станица", рекла је Јелена Танкосић.

image