Култура

Видео дневник о бомбардовању: Филм Емилије Гашић "78 дана" на Палићком фестивалу

Редитељка Емилија Гашић је рекла да је филм инспирисан њеним породичним касетама из деведесетих, а током писања сценарија покренула је анонимни лексикон где су људи несебично делили своја сећања на бомбардовање
Видео дневник о бомбардовању: Филм Емилије Гашић "78 дана" на Палићком фестивалу© Foto Set Sail Films / Neoart produkcija

Дебитантски филм "78 дана" редитељке Емилије Гашић имаће српску премијеру 25. јула у главном такмичарском програму 31. Фестивала европског филма Палић, најавили су данас организатори.

"Радња филма започиње марта 1999. године, у малом месту у Србији. Након очевог одласка у војску, сестре Соња (17) и Драгана (15) започињу видео дневник", саопштио је фестивал.

Гашић је рекла да је филм инспирисан њеним породичним касетама из деведесетих, а током писања сценарија покренула је анонимни лексикон где су људи несебично делили своја сећања на бомбардовање.

"Пошто је филм рађен по концепту да сте пронашли породичну касету коју гледате након много година, било је јако занимљиво и изазовно радити на њему. Све смо снимали на старој технологији, па су неке од кадрова стварно снимали глумци", навела је редитељка.

Главне улоге у филму тумаче Викторија Васиљевић, Милица Гицић, Тамара Гајовић, Павле Чемерикић, Маша Ћировић, Јелена Ђокић, и Горан Богдан.

Емилија Гашић је навела да је јако узбуђена што ће "78 дана" имати домаћу премијеру након пуно међународних фестивала, и то на Палићу који има традиционално квалитетан филмски програм, а велика је част што ће се наћи у програму са редитељем Јоргосом Лантимосом.

Редитељка, сценаристкиња и сниматељка, рођена у Србији, Гашић тренутно живи у Њујорку, а сценарио за "78 дана" је развила у склопу програма на Венецијанском Бијеналу 2020. године.

Фестивал европског филма Палић биће одржан од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, уз приказивање 150 филмова у 17 селекција.

Фестивал су подржали Министарство културе Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА и други.

image