Култура

Није све тако сјајно као на Оскарима: Оскудица филмских премијера током 2024. године

Штрајкови глумаца и сценариста утицали су на то да се бројна снимања и постпродукције обуставе или одложе остављајући велике празнине у овогодишњем распореду приказивања нових филмова
Није све тако сјајно као на Оскарима: Оскудица филмских премијера током 2024. годинеGetty © Photo by Mario Tama/Getty Images

Пошто су се слегли утисци с још једне доделе Оскара, поново се у жижу враћа кључни проблем с којим ће се Холивуд суочавати у овој години – наредних месеци очекује се много мање филмских премијера.

Прошлогодишњи петомесечни штрајкови глумаца и сценариста утицали су на то да се бројна снимања и постпродукције обуставе или одложе остављајући велике празнине у овогодишњем распореду приказивања нових филмских остварења.

Из индустрије поручују да већ у априлу неће бити адекватног блокбастера који би парирао прошлогодишњем хиту на благајнама "Супер Марио браћа", док очекују да ће ситуација бити боља током лета, имајући у виду премијере трећег "Дедпула" и нових наставака анимираних хитова "У мојој глави" и "Грозан ја". Разлог за бригу представља и засад врло оскудна божићна биоскопска понуда.

"Ово ће потенцијално бити најгора година у последње три на светском нивоу", рекао је директор европског ланца биоскопа "Вју" Тим Ричардс за Ројтерс.

Продаја биоскопских улазница у Сједињеним Државама и Канади засад бележи пад од 9,8 одсто у односу на 2023, подаци су "Комскора", док кућа "Би Рајли секјуритис" предвиђа да ће приходи на америчким благајнама пасти на 8,5 милијарди долара ове године, што је мање за пет одсто у односу на 2023. годину.

Извршни директор "Дизнија" Боб Игер недавно је говорио да ће та компанија ставити акценат на квалитет, а не квантитет – ове године требало би да објаве 10 филмова.

"Дизнијев" студио "Марвел", који је објављивао два до три филма годишње, имаће само једну премијеру ове године – "Дедпул и Вулверин" стиже у биоскопе у јулу.

"Јуниверзал пикчерс" планира десетак премијера, укључујући и четврти део анимиране франшизе "Грозан ја" која је до сада укупно зарадила 2,6 милијарди долара.

Штрајк је заправо погоршао већ лоше стање до којег је довела пандемија короне, односно индустрија још није ни близу да се врати на ниво пре ковида када је на благајнама забележена зарада од скоро 11,9 милијарди долара у 2018. години.

Ипак има и оптимистичнијих предвиђања – директор "Ајмакса" Ричард Гелфонд сматра да 2024. неће бити много другачија, то јест лошија од претходне године посебно јер ће изаћи многи филмови с потенцијално великим зарадама, укључујући и поменуте сигурне хитове "Дедпул и Вулверин", "Грозан ја 4", али и нови филм о Џокеру са Хоакином Финиксом и Леди Гагом у главним улогама.

Ричардс је рекао и да ће европски биоскопи имати добре посете захваљујући квалитетној локалној продукцији у Италији, Пољској, Немачкој, чак и у Холандији, али то ипак није довољно да надокнади оно што недостаје из Холивуда.

Студији и биоскопи пак улажу наде у 2025. годину, до када ће бити готови многобројни наслови које су одложили штрајкови сценариста и глумаца.

"'Епл ТВ+' и 'Амазон' су се укључили у продукцију биоскопских остварења заједно са студијима, верујем да ће 2025. и 2026. бити веома интересантне", закључио је Ричардс за Ројтерс.

image
VV inauguration
banner