Култура

Премијера у Венецији: Нови филм Младена Ковачевића "Могућност раја"

Ковачевић је истакао да "филмско окружење намерно подсећа на брдовито острво са Рајским вртом на свом врху" и да то рајско окружење призива колонијалне призоре – само што је стара потрага за Богом, златом и славом, сада постала потрага за срећом
Премијера у Венецији: Нови филм Младена Ковачевића "Могућност раја"© Filmska produkcija "Horopter"

Нови филм редитеља и сценаристе Младена Ковачевића "Могућност раја" биће премијерно приказан на Филмском фестивалу у Венецији, који ће бити одржан од 28. августа до 7. септембра, најавили су данас продуценти.

Ковачевићев филм, снимљен на острву у Индонезији у српско-шведској продукцији, биће приказан у Венецији у селекцији "Дани аутора" (Гиорнате дегли Аутори), наведено је у саопштењу.

"Ово је филм о тензији између животних могућности које се врте око питања какав живот би требало живети, где нас свака одлука води ка другачијој верзији нас самих. И док земаљски рај није ништа више од идеала маште, неуморна потрага човечанства за срећом не престаје", наводи се у саопштењу.

Ковачевић је истакао да "филмско окружење намерно подсећа на брдовито острво са Рајским вртом на свом врху".

"Украшено палмама и насељено странцима, то рајско окружење призива колонијалне призоре – само што је стара потрага за Богом, златом и славом, сада постала потрага за срећом. Ово је место где су протагонисти филма дошли у потрази за бољим животом, изван себи блиских друштава и идеологија, далеко од свега што су икада познавали", рекао је редитељ.

Како је наведено, на неименованом рајском острву, између осталих, деца живе на врху чекају да киша престане, бивша извршна директорка рекламне агенције склапа уговор о куповини земљишта за своју нову вилу, предузетник се бори са природом док гради одмаралиште у џунгли, а ветеринар чисти дворишта странаца од змија.

На филму су радили монтажерка Јелена Максимовић, сниматељ Марко Миловановић, композиторка Ребека Каријорд, дизајнер звука Јаков Мунижаба и други, а продуценти су Ковачевић и Ива Племић Дивјак, док је копродуценткиња Елин Лилеман Ериксон.

image