Култура

Суд одбацио део тужби Ане Нетребко против Метрополитена: Остала само родна дискриминација

Тужбе руског сопрана, којој је чувена оперска кућа отказала ангажман након почетка сукоба у Украјини, за клевету, кршење уговора и дискриминацију по националној основи амерички суд је одбацио
Суд одбацио део тужби Ане Нетребко против Метрополитена: Остала само родна дискриминацијаwww.globallookpress.com © © Stefano Porta

Тужбу руског спорана Ане Нетребко против Метрополитен опере савезни судија је сузио на тужбе за родну дискриминацију, док су оптужбе о клевети, кршењу уговора и дискриминацији по националној основи одбачене.

Амерички окружни судија Аналиса Надин Торес донела је у четвртак одлуку на 23 странице у тужби коју је Нетребко поднела 4. августа прошле године, преноси АП.

Мет је одустао од свих будућих ангажмана руског сопрана убрзо након што је почео сукоб у Украјини у фебруару 2022. Генерални директор Метрополитена Питер Гелб захтевао је од Нетребко да се одрекне председника Русије Владимира Путина.

"Нормално је да суд сузи тужбе током парнице, али овај суд признаје да чињенице показују да је Мет нанео неправду Ани Нетребко и да је пред њим важан случај. Ана Нетребко остаје у потпуности посвећена процесуирању ове жалбе, заштити својих права, враћању своје репутације и указивању да су Метрополитен опера и Питер Гелб поступали против ње противзаконито", рекао је менаџер чувеног сопрана Мигел Естебан.

Почетак суђења још није заказан, а у међувремену поводом одлуке суда огласила се и америчка оперска кућа.

"Задовољство нам је што видимо да су три од четири тужбе у потпуности одбачене и чврсто верујемо да ће се и четврта тужба показати неоснованом, ако дође до суђења", наводи се у саопштењу Метрополитена.

Амерички савез музичких уметника поднео је притужбу у име Нетребко, а у арбитражном поступку у фебруару 2023. пресуђено је да је Мет прекршио колективни уговор синдиката када је отказао уговоре са Нетребко за три продукције. Синдикату је додељена одштету у износу од нешто више од 209.000 долара.

Нетребко је у тужби навела да је дошло до кршења уговора за 40 представа. Судија Торес је пресудила против ње, наводећи да ти ангажмани никада нису закључени у уговоре.

Одбацујући и тужбу за клевету, Торес је написала да "Нетребко није навела ниједну чињеницу која би показала да су њене изјаве о дистанцирању од Путиновог рата против Украјине, промениле субјективно уверење Мета да подржава руског лидера".

Судија је такође навела да отказ који јој је дао Метрополитен "не указује довољно на њено национално порекло да би се допустио закључак о дискриминацији".

Треба подсетити да се отказ Нетребковој догодио у време када су и мртви Руси, попут Чајковског, скидани са репертоара светских опера и позоришта, само зато што су Руси.

Што се тиче родне дискриминације, Торес је дозволила Нетребко да настави са доказивањем и поступком у складу са Законом о људским правима државе Њујорк и града Њујорка да су мушки колеге за које она тврди да су имали везе са Путином и руском владом били повољније третирани од стране Метрополитена. Нетребко је навела бас-баритона Јевгенија Никитина и баритона Игора Головатенка и Алексеја Маркова, који су наставили да певају у Мету.

image