Русија

Чувени руски сопран Ана Нетребко тужила "Метрополитен оперу" због дискриминације и клевете

Тужба обухвата оптужбе за дискриминацију по националној основи, кршење уговора и клевету, а руски споран тражи да јој њујоршка оперска кућа плати најмање 360.000 долара одштете
Чувени руски сопран Ана Нетребко тужила "Метрополитен оперу" због дискриминације и клеветеwww.globallookpress.com © © Roman Zach-Kiesling

Једна од најпознатијих оперских певачица данашњице, руски споран Ана Нетребко тужила је "Метрополитен оперу" и њеног директора због дискриминације пошто је ова оперска кућа отказала све њене наступе након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини прошле године. 

Тужба, која је поднета Окружном суду за јужни округ Њујорка, обухвата оптужбе за дискриминацију по националној основи, кршење уговора и клевету, пренео је "Вашингтон пост". Нетребко тражи да јој се плати најмање 360.000 долара одштете, наводећи као разлог отказане наступе и трошкове проба. 

Чувени "Мет" заоштрио је своје односе са руским сопраном у марту прошле године, недуго по почетку сукоба у Украјини, а директор опере Питер Гелб образлагао је тада да Нетребко јесте "једна од највећих певачица у историји Мета, али са Путиновим убијањем невиних жртава у Украјини, није било другог пута". 

Амерички лист наводи да је Нетребко дала неколико изјава у којима се противи рату и насиљу у време када је избачена из опере, али није прихватила Гелбов захтев да осуди руског председника Владимира Путина, пише у тужби коју је поднела.   

"Од почетка руске инвазије у Украјини, 'Мет' и Питер Гелб користили су Ану Нетребко као жртвеног јарца у својој кампањи да се дистанцирају од Русије и подрже Украјину", наводи се у саопштењу тима Нетребкове послатом "Вашингтону посту".

Из "Метрополитена" су, с друге стране, саопштили да тужба госпође Нетребко нема основа.

Адвокат Нетребкове рекла је да је оперска дива одлучила да поднесе тужбу након што је у радном спору пресуђено да јој "Мет" ове године плати више од 200.000 долара за 13 наступа које није имала. Судија у том спору оставио је отвореним питање "да ли отказивање неких уговора од стране 'Мета' представља кршење закона".   

У тужби се наводе споразуми између "Мета" и Нетребко за наступе током сезоне 2025/26. укључујући поставке "Тоске" и "Магбета". Њујоршка оперска кућа рекла је 2022. године Нетребко да отказује сваку будућу сарадњу уз раскид њених уговора за 2023/24. годину, пише у тужби. 

Пре почетка сукоба у Украјини, Нетребко је била једно од најпознатијих имена "Метрополитена", а од како је почела да наступа у овој оперској кући 2002. године имала је просечно десет наступа годишње. 

После отказивања уговора, руски сопран је почела да наступа у другим познатим оперским кућама попут Државне опере у Бечу и миланске "Скале".

Ипак, како се наводи у тужби, "Мет" и Гелб нарушили су репутацију Нетребкове код публике и љубитеља опере, укључујући и охрабривање протеста против њених наступа. 

"Нетребко је поднела и и даље подноси тешке душевне боли и емоционалне тегобе, укључујући депресију, понижење, срамоту, стрес и узнемиреност, као и душевну бол и патњу", додаје се у тужби. 

image
VV inauguration
banner