Русија

Наставља се прогон славног руског сопрана: Праг отказао распродати концерт Ане Нетребко

Као разлог наведене су "околности које су постепено трансформисале чисто уметнички пројекат у политичку и друштвену контроверзу"
Наставља се прогон славног руског сопрана: Праг отказао распродати концерт Ане Нетребко© Starpix/ZUMAPRESS.com

Концерт чувеног руског сопрана Ане Нетребко у престоници Чешке био је заказан за 16. октобар, међутим, како преноси француски "Фигаро", отказан је због "напада њене земље на Украјину".  

Агенција "Нахтигал артист менаџмент" је, након жалбе прашког градског већа, објавила да се већ распродати концерт отказује. Као разлог навели су "околности које су постепено трансформисале чисто уметнички пројекат у политичку и друштвену контроверзу". 

Градски одборник Прага и бивши чешки министар правде Јиржи Поспишил поздравио је "исправну одлуку која се тиче кључног партнера Чешке који се бори за своју независност", наводи чешка новинска агенција ЦТК.

Нетребко је годинама била звезда Метрополитен опере у Њујорку, која је у марту 2022. године отказала сарадњу са чувеном оперском певачицом због тога што је одбила да се одрекне подршке својој држави. 

Метрополитен опера ће након тужбе коју је Нетрепко поднела морати да јој плати обештећење.

У тужби, поднетој америчком Окружном суду на Менхетну, руски сопран је тражила најмање 360.000 долара одштете на име изгубљене добити од отказаних наступа и проба.

Нетребко је истакла да јој је Метрополитан опера изазвала "тешку душевну муку и емоционално растројство" укључујући "депресију, понижење, осрамоћење, стрес и анксиозност, и емоционални бол и патњу".

Њујоршка оперска кућа је због везе са Нетребко отпустила и њеног супруга, чувеног тенора Јусифа Ејвазова.

Опера је саопштила да је "проблематична његова веза са Нетрепко", те да не желе да "не поштују" украјинског сопрана Људмилу Монастирску која је требало да игра са њим у представи.

Како пише "Фигаро", оперска суперзведа Ана Нетребко је касније осудила сукоб и најавила повратак на европске сцене, али никада није јавно и директно критиковала председника Русије Владимира Путина.

Нетребко је са супругом недавно боравила у Београду, када је на "Белгрејд ривер фесту" извела најлепше арије из Вердијевих и Пучинијевих опера у пратњи Симфонијског оркестра и Хора РТС-а.

image