Култура

Филм "Руски конзул" српски кандидат за Оскара

Селекциона комисија за избор српског кандидата за "Оскар", донела је одлуку тајним гласањем, у првом кругу, наводе из Филмског центра Србије
Филм "Руски конзул" српски кандидат за Оскара© Telekom Srbija/VisionTeam

Филм "Руски конзул" Мирослава Лекића биће српски кандидат за 97. доделу награде Америчке академије филмске уметности и науке "Оскар", у категорији за најбољи међународни филм, саопштио је Филмски центар Србије (ФЦС).

Селекциона комисија за избор српског кандидата за "Оскар", донела је одлуку тајним гласањем, у првом кругу, наводе из ФЦС.

"Руски конзул" је, како се прецизира, добио девет гласова, филм "За данас толико", Марка Ђорђевића седам гласова, "Радничка класа иде у пакао" Младена Ђорђевића три гласа, а "Недеља" Немање Ћеранића два гласа.

Чланови Селекционе комисије били су Димче Стојановски (председник), Биљана Максић, Дарко Бајић, Дејан Дабић, Божидар Зечевић, Ђорђе Милосављевић и Милош Јанковић.

ФЦС захвалио је на раду члановима Селекционе комисије и подсетио да је редитељ филма "Руски конзул" Мирослав Лекић истовремено и председник Управног одбора ФЦС-а.

"Господин Лекић због тога није учествовао у процесу избора чланова Селекционе комисије. Такође, ове године у саставу комисије није био представник Управног одбора Филмског центра Србије, као што је иначе пракса", објашњавају из ФЦС.

"Руски конзул" је иначе један од последњих филмова у којима је Жарко Лаушевић глумио пре него што је преминуо 15. новембра прошле године.

image