Култура

Први пут после три деценије на аукцији Ван Гогова слика: Цена би могла достићи 50 милиона долара

Аукција ће бити одржана поводом отварања нове азијске централе аукцијске куће "Кристис" у Хонгконгу 26. септембра
Први пут после три деценије на аукцији Ван Гогова слика: Цена би могла достићи 50 милиона долараGetty © VCG Wilson/Corbis

Слика холандског уметника Винсента ван Гога "Рибарски чамци" биће понуђена на аукцији крајем септембра први пут у последњих 30 година, а очекује се да ће слика постићи цену до 50 милиона долара. Аукција ће бити одржана поводом отварања нове азијске централе аукцијске куће "Кристис" у Хонгконгу 26. септембра.

Пејзаж је дуго био у власништву краљевске породице Бурбон-две Сицилије, која се сада одриче овог драгоценог дела, пренео је Артнет, провајдер за међународну трговину уметнинама.

Слика је направљена 1887. године током Ван Гоговог двогодишњег боравка у Паризу. Те године Ван Гог је летовао у предграђу Париза и ухватио речни пејзаж тог подручја, наводи холандски "НЛ тајмс".

"Широк спектар уметничких традиција инспирисао је Ван Гогову креативну путању. Ван Гогов приступ био је под утицајем импресионизма и поентилизма. У том смислу, његов уметнички језик отворио је многа врата уметницима који ће доћи у наредном веку. Слика 'Рибарски чамци' је позната по својим запањујућим бојама и потезима четкицом, карактеристичним за Ван Гогов јединствени стил, чинећи га изванредним комадом у свакој колекцији," рекао је Џеки Хо, заменик шефа одељења за уметност 20. и 21. века из "Кристис Азија Пацифик".

image