Култура

Руски балет на врху и данас: Ни лоша пропаганда не спречава странце да уче од руских мајстора

Нигде на свету страни балетски уметници не могу да науче толико као што могу када дођу у Русију
Руски балет на врху и данас: Ни лоша пропаганда не спречава странце да уче од руских мајстора© Elements.envato.com

Има једна ствар због које људи из целога света и данас, упркос негативном наративу који Запад шири о Русији, долазе у њу и одлучују да баш од руских мајстора науче сву лепоту уметности. 

Несаломиви бренд - руска школа балета, и данас привлачи балетске уметнике из целог света. У главне центре уметности, Москву и Санкт Петербург, они долазе чак из САД и Јапана, јер нигде у свету млади балетски уметници не могу да стекну такво практично искуство, излазак на сцену од првог дана, као што то могу у Русији

Како кажу из Академије руског балета "Ваганова" у Санкт Петербургу, није примећено да је број заинтересованих из иностранства опао након прошлогодишњих дешавања. Њих је, како кажу, и даље традиционално много, тако да, заправо, академија не може све њих да прими. 

"Процес селекције је врло строг, јер будући плесачи морају бити потпуно здрави. Наставни програм је јако напоран", објашњавају из ове академије.

Међутим, кажу да су ове године примљени полазници из 11 земаља: Велике Британије, Израела, Шпаније, Италије, Кине, Португала, САД, Француске, Јужне Африке, Јужне Кореје и Јапана, али највише их је у целини ипак из Азије

Међутим, ни Москва није регистровала пад заинтересованости иностраних балетских уметника. Тако бар за "РИА Новости" кажу из Московске државне академије за кореографију.

Ипак, можда и најинтересантнија ствар је та да део страних држављана, након што прође руску школу балета, остаје да живи и ради у Русији. Највећи број њих има за циљ да у њој остане и изгради балетску каријеру. Они који је пак напусте и одлуче да се врате кући, настављају да кроз лепоту своје игре презентују руски балет по целом свету.

"Успон по каријерној лествици" им је због доброг програма готово загарантован, кажу из московске академије.

image