Култура

Завршен Битеф: Ања Суша добитница Гран-прија "Мира Траиловић" за најбољу представу

Највише признање Београдског интернационалног театарског фестивала отишло је у руке српској уметници за шведску представу "Жан"(#Jeanne), док је по оцени публике најбоља била литванска продукција "Збогом, Линдита"
Завршен Битеф: Ања Суша добитница Гран-прија "Мира Траиловић" за најбољу представу© Фото: Снежана Крстић

Најбоља представа 57. Битефа којој је припао Гран-при "Мира Траиловић" је "Жан" (#Jeanne). Режију потписује српска редитељка Ања Суша, иначе бивша дугогодишња селекторка овог фестивала која живи и врло успешно ради у Шведској.

Награђена инсценација je настала по тексту хрватске списатељице Иване Сајко и у копродукције шведског гостујућег позоришта Рикстеатерн и Краљевског драмског позоришта Драматен из Стокхолма.

"То је богато позоришно искуство које плени својом комплексношћу. Реч је о бајци о класама, херојима и револуцијама, о капитализму и апокалипси, која се креће кроз регистре историје, кроз фантазију, сећање, самокритику и прорицање судбине", наведено је у образложењу жирија такмичарског програма.

Специјална награда "Јован Ћирилов", за изузетан допринос позоришној уметности, додељена је представи "Збогом, Линдита" по концепту и режији Марија Банушија, у продукцији Народног позоришта Грчке из Атине. Бануши је освојио и "Политикину награду" за режију.

Жири оба признања је записао да "Збогом, Линдита" губи границе видљивог и невидљивог, да је редитељ успео да створи непостојање праве смрти, те да "ова интимна прича говори о губитку најмилијих и како живети након те трагедије, и све време комад балансира између живота и смрти".

Награду публике, која се додељује од Битефа 1968. године, освојила је представа "Сунце и море" из Литваније ауторки Ругиле Барзжукаите, Ваива Граините, Лина Лапелите. Ова продукција је оцењена високом средњом оценом 4,61.

Фестивал је завршен премијерним извођењем представе "Wakatt" из Белгије у Народном позоришту.

Овогодишњи Београдски интернационални театарски фестивал одржан је од 3. до 10. октобра под слоганом "Снаго, не пристај да будеш нечија". У главном програму приказано је девет представа из Немачке, Грчке, Литваније, Мађарске, Шведске, Белгије, Буркине Фасо и Србије.

image