Култура

Почиње 57. Битеф: У главном програму и две српске представе

На отварању фестивала, 4. октобра у Југословенском драмском позоришту биће изведена немачка представа "Деца сунца" Максима Горког, у режији словеначке редитељке Матеје Колежник
Почиње 57. Битеф: У главном програму и две српске представе© Битеф / Јаков Симовић

Под слоганом "Снаго, не пристај да будеш нечија", 57. Београдски интернационални театарски фестивал (Битеф), под вођством новог селекторског тима на челу са редитељем Никитом Миливојевићем, представиће до 10. октобра награђиване европске и домаће "битефовске" представе, уз богат пратећи програм.

На свечаном отварању фестивала, 4. октобра у Југословенском драмском позоришту биће одиграна немачка представа "Деца сунца" Максима Горког, у режији словеначке редитељке Матеје Колежник.

Гости 57. Битефа, како је најављено, биће аутори и ауторке свих одабраних продукција из Немачке, Грчке, Мађарске, Литваније, Шведске, Буркине Фасо и Белгије, док су домаћи представници "Атеље 212" и "Станица - Сервис за савремени плес", уз "Божанствену комедију" БДП-а, ван конкуренције.

Представа "Деца сунца" позоришта Шаушпилхаус Бохум заснована је на делу које је Максим Горки написао 1905. године, након радничких демонстрација у Санкт Петербургу. Међутим, редитељка Матеја Колежник сместила је "Децу сунца" у контекст својеврсне револуције шездесетих година 20. века, градећи прецизне и детаљне портрете ликова, у исто тако детаљном и хиперреалистичном приказу сценског простора. Тако се, представа "Деца сунца" чини као музејски примерак, али Колежник заправо приближава ликове Горког људима данашњице, који живимо у свету изнова и изнова дефинисаном кризама.

Домаћа представа 57. Битефа "Као и све слободне девојке" Тање Шљивар, у режији Селме Спахић, биће изведена 6. октобра на матичној сцени у Атељеу 212. Други српски представник на фестивалу - "Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом" аутора и кореографа Игора Коруге, у продукцији Станице, на програму је исте вечери у Битеф театру.

Комад "Као и све слободне девојке" инспирисан је причом о седам 13-годишњих девојчица које су остале трудне на школској екскурзији.

"Ово је један од најизвођенијих српских драмских комада у Европи и свету, али код нас до сада никада није продуциран. Комадом смо пропитивали извођачке оквире у драмском театру, као и питање репрезентације", навео је драматург Димитрије Коканов поводом те представе, у којој улоге девојчица играју одрасле глумице, као и глумци.

Представа Игора Коруге "Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом", која је окупила пионире независне плесне сцене, води публику кроз неколико деценија њихових плесних каријера, а бави се позицијом савременом плеса и преиспитује његову одрживост током четири последње деценије.

У главном програму 57. Битефа 7. и 8. октобра у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" биће изведена опера-перформанс "Сунце и море", којом је Литванија учествовала на 58. Бијеналу уметности у Венецији, освојивши "Златног лава" за тај пројекат ауторки Ругиле Барзжукаите, Ваиве Граините и Лине Лапелите, у продукцији Неон Реалисм из Каунаса.

Публика Битефа имаће прилику 9. октобра у Позоришту на Теразијама да погледа комад "Жан" Иване Сајко, у продукцији Рикстеатрена и Драматена из Стокхолма и режији Ање Суше, некадашње селекторке Битефа.

image