Култура

Музеј града Београда слави јубилеј: Oтворен први део изложбе "120 година - 120 предмета"

У оквиру богатог рођенданског програма изложена дела Паје Јовановића, Саве Шумановића, Уроша Предића и Петра Лубарде
Музеј града Београда слави јубилеј: Oтворен први део изложбе "120 година - 120 предмета"© Музеј града Београда

Поводом јубилеја Музеја града Београда (МГБ), обележавања дванаест деценија постојања, отворен је први део изложбе "120 година - 120 предмета" у Салону МГБ, који траје до 31. октобра.

Директорка МГБ Јелена Медаковић рекла је раније за Танјуг да изложба представља "репрезентативна, врло јака имена ликовне сцене и значајне историјске документе".

Медаковић је истакла "прелепи 'Акт на црвеном огртачу'" Паје Јовановића из 1918-20, као и дела "Добровића, Табаковића, Величковића, пројекцију рада 'Херој' Марине Абрамовић, али и велико дело Милице Стевановић".

Изложене су, између осталих, слике "Композиција" Саве Шумановића из 1921. године, "Панорама Београда" Уроша Предића из 1916. или "Рађање језера" Петра Лубарде из 1971. године.

У оквиру богатог рођенданског програма Музеја града Београда вечерас у 19 сати биће отворен други део ове поставке у Конаку кнегиње Љубице.

На истом месту ће у четвртак, 19. октобра, у 18 часова бити изведена монодрама "На кафи код кнегиње Љубице", уз изложбу "Владарке" у кнегињином врту, док ће у среду, 18. октобра у 13 часова у Музеју бањичког логора бити отворена изложба "Ослобођени град – Београд октобар 1944", а у Завичајном музеју у Жаркову пред публиком ће истог дана од 18 сати бити представљени пиротски ћилими из музејске колекције.

image