Култура

Изложба "Надежда Петровић у Паризу" у Културном центру Србије у Граду светлости

Изложба посвећена уметности велике српске сликарке, на којој ће бити осветљени њен боравак и живот у Француској, биће отворена од 11. до 27. октобра у француској престоници
Изложба "Надежда Петровић у Паризу" у Културном центру Србије у Граду светлости© РТ Балкан

Изложба "Надежда Петровић у Паризу", приређена поводом обележавања 150 година од рођења велике српске уметнице, биће отворена 11. октобра у Културном центру Србије у француској престоници.

Ауторке изложбе Мишела Блануша и Катарина Крстић, кустоскиње Музеја савремене уметности у Београду који је организатор исте, приредиле су уметничко-документарну изложбу која представља живот и уметничко дело Надежде Петровић, са фокусом на њен кратак, али уметнички врло интензиван и значајан боравак у Паризу, од 1910. до 1912. године – Париски период њеног стваралачког опуса.

Концепт изложбе осмишљен је кроз хронолошко-тематске целине представљене у два документарна сегмента о животу и уметности српске уметнице у Граду светлости.

Први сегмент (фотографије, приватна преписка, као и филмови о животу и уметничком раду) приказује причу из живота уметнице – кроз лични аспект осветљени су њен боравак и живот у Паризу и тако објашњен веома значајан тренутак њеног стваралаштва.

Поред инспиративне и врло динамичне животне приче, на изложби ће као посебан сегмент бити представљен и историјски значајан ликовни опус настао за време њеног боравка у француској престоници, приказан кроз документарно-наративне сегменте – репродукције најзначајнијих уметничких дела из овог периода и кратке текстуалне стилско-формалне елаборације о њима.

Надежда Петровић (1873–1915) је била свестрана личност која се бавила сликарством, фотографијом, педагошким радом, ликовном критиком, женском еманципацијом, колективним деловањем, као и друштвено-политичким питањима, у периоду историјских и уметничких превирања почетком 20. века.

Са временске дистанце веће од једног и по века, њена уметност може се сагледати као пионирски подухват жене која је готово у свему чиме се бавила била предводница, а највише на уметничком пољу.

Надеждин приступ сликарству је резултат школовања у Минхену и боравака у Паризу и Италији, али и константно враћање Србији које се рефлектује кроз теме које носе предзнак националног.

Њено сликарство препознато је као модернистичко и може се поделити на неколико периода: време школовања у Минхену, српски период у више фаза, прва рана када ствара у стилу импресионизма, и касније када настају дела богатог колористичког експресионизма; потом одлази у Париз где наставља са усвојеним колоризмом и достиже потпуну зрелост, и на крају ратни период, када уз учешће у њему као болничарка, слика дела инспирисана родним поднебљем, у стилу експресионистичког колоризма.

Изложба "Надежда Петровић у Паризу" у Културном центру Србије у Паризу биће отворена до 27. октобра 2023. године.

image