Свет

Си Ђинпинг поручио: Отварамо нове хоризонте глобалног развоја, кад је Кини добро, свету је још боље

Лидер Кине је указао да се велики циљеви могу остварити само уз обострано корисну сарадњу и додао његова земља нема намеру да модернизује једино себе, већ ће уложити напоре у модернизацију свих земаља света
Си Ђинпинг поручио: Отварамо нове хоризонте глобалног развоја, кад је Кини добро, свету је још боље© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

У турбулентној међународној ситуацији је изузетно важно да останемо присебни и одлучни, да будемо одговорни према историји, народу и свету, удружимо снаге у превазилажењу глобалних ризика и изазова, градимо дивну будућност за будуће генерације у духу мира, развоја, сарадње и обостране користи, истиче лидер Кине Си Ђинпинг.

Десетогодишња пракса је показала да иницијатива "Један појас, један пут", на правој страни историје, одговара логици напретка времена и отвара прави пут човечанству, уверен је кинески лидер.

Кина и њени партнери су током десет година постојања иницијативе "Један појас, један пут" успели да створе глобалну мрежу међусобне повезаности коју чине транспортни и информациони коридори засновани на железници, путевима, ваздушним и морским лукама и цевоводима, нагласио је лидер Кине Си Ђинпинг.

Та мрежа покрива копнене, морске, ваздушне путеве и интернет, прецизира Си.

Обезбеђен је велики и непрекидни ток робе, капитала, технологије и људи.

"Хиљадама година касније, Велики пут свиле поново је виталан. Возови, аутомобили, авиони, једрењаци, онлајн куповина, попут каравана камила и трговачке флоте у древним временима, чине величанствену панораму међународне трговине у ери 'Појаса и пута'", истиче кинески лидер.

Кинеска иницијатива "Појас и пут" је осмишљена да пружи додатни подстицај развоју светске привреде, отвори нове хоризонте за глобални развој и створи нову платформу за међународну економску сарадњу, појашњава он.

Током пандемије ковида 19 је, захваљујући "Појасу и путу", омогућена максимална заштита живота и здравља људи, истиче Си.

"Укупно, десетине милијарди медицинских маски и око две милијарде доза вакцина је из Кине испоручено различитим земљама, а заједно смо производили вакцине са више од 20 земаља, што је одиграло незаменљиву улогу у борби против пандемије. У најтежем периоду у борби против ове болести, Кина је добила драгоцену подршку од више од 70 држава", подсећа он.

Кад је Кини добро, свима је добро

"Када је све добро у свету, и у Кини је све добро. Када је у Кини добро, биће добро и у свету, и више него добро", поручио је кинески лидер.

Кина је, захваљујући сарадњи у оквиру иницијативе "Појас и пут", своја врата отворила још шире. Кинеске провинције удаљене од мора, које су раније стајале на месту "бранилаца", сада делују у позицији "нападача", сарадња источне обале Кине и иностранства је достигла нове висине, а везе кинеског и светског тржишта се континуирано заоштравају, наводи Си.

Кина је највећи трговински партнер за више од 140 региона и њене инвестиције покривају све више делова света, каже он и додаје да је свака инвестициона сарадња симбол пријатељства, поверења и наде.

Немогуће је да се велики циљеви остваре без обострано корисне сарадње, сматра Си и наводи да ће спремност на интеракцију и координацију помоћи да се превазиђу све врсте потешкоћа и препрека, било да се ради о географској изолацији или економској заосталости.

"Земље које се брзо развијају морају да допру до оних који заостају. Важно је да једни другима не будемо 'странци', да се поштујемо и подржавамо, да једни другима желимо најбоље. На крају крајева, помажући другима, помажете себи. Доживљавање туђег развојног успеха и економске повезаности као претње и ризика никако неће донети бољи живот и бржи раст", поручује Си Ђинпинг.

image