Русија

Путин: Си Ђинпинг је прави светски лидер, смирен и поуздан

Председник Кине има одлике правог лидера, а не привременог, који лако оде у заборав, каже Владимир Путин
Путин: Си Ђинпинг је прави светски лидер, смирен и поузданwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Председник Кине Си Ђинпинг је један смирен, темељан човек и поуздан партнер, у којег могу бити сигуран да, ако се нешто договоримо, да ће то и бити испуњено, оценио је председник Русије Владимир Путин.

У питању је признати светски лидер, који има способност да гледа у будућност. Сви наши сусрети, којих је, иначе, било више од 40, протицали су у једној добронамерној и пословној атмосфери, додаје Путин.

"То је, наравно, један од признатих светских лидера. Не доноси одлуке тренутног карактера на основу некакве текуће конјунктуре. Он процењује ситуацију, анализира је и гледа у будућност. То је веома важно, то и одликује правог светског лидера од људи које називамо привременима, који долазе на пет минута да би се направили важни на међународној сцени и исто тако одлазе неприметно", истакао је Путин у интервјуу Централној телевизији Кине.

Коментар руског лидера уследио је неколико дана пре почетка трећег по реду међународног форума "Један појас, један пут", који се ове године одржава у Пекингу 17. и 18. октобра. Путин ће присуствовати овом форуму, а у плану је и његов састанак са кинеским лидером. 

На овај форум, подсетимо, иде и председник Србије Александар Вучић, који је најавио да ће Србија потписати низ споразума, од којих су неки и стратешког карактера. 

Говорећи о предстојећем форуму "Један појас, један пут", Путин каже да се идеје Русије, које се тичу развоја Евроазијског економског форума и стварања такозване "Велике Евроазије" у потпуности поклапају са идејама, које кинеска страна пропагира у оквиру "Једног појаса, једног пута". 

Основну идеју овог пројекта чини жеља да се што више земаља обједини како би се постигли циљеви од заједничког интереса, наводи он.

"То је добра иницијатива, која се развија", закључује Путин.

Током дана, руски медији су пренели и да ће осим посете Кини Путин следеће недеље посетити и један регион Руске Федерације. 

Мултиполаран свет формира се самостално

Председник Русије такође је говорио о последњим променама у свету и објаснио да се мултиполаран свет данас формира самостално, у чему велику улогу игра "раст потенцијала многих земаља, укључујући и Кину". 

Говорећи о БРИКС-у, Путин каже да "сви они који су се прикључили БРИКС-у подржавају идеју стварања мултиполарног света".

"Нико не жели да заузима споредно место код неког суверена", истиче он.

Тако, на пример, кинески лидер Си Ђинпинг, како каже, никоме ништа не намеће, када је реч о билатералним односима са другим земљама.

То је особеност данашње Кине под руководством Си Ђинпинга, као и "оно што разликује пројекат 'Један појас, један пут' од многих других", подвлачи он. 

image