Култура

"Дечије повреде": Слобода Мићаловић и Вук Костић у Народном позоришту

Дуо драма на сцени "Раша Плаовић" прати двоје младих који се срећу током раздобља од три деценије
"Дечије повреде": Слобода Мићаловић и Вук Костић у Народном позоришту© Народно позориште Београд

Гостујућа представа "Дечије повреде", по тексту Џозефа Раџива и у режији Ивана Вуковића, биће премијерно изведена у Народном позоришту у Београду 1. новембра (20:30) на сцени "Раша Плаовић".

У дуодрами која приказује топлу, људску причу о двоје младих, наизглед сличних а подједнако несрећних и усамљених, који се срећу током раздобља од три деценије, улоге тумаче Слобода Мићаловић и Вук Костић.

Прво извођење ове представе одржано је летос у оквиру Београдског летњег фестивала - Белеф, као отворена проба.

"Дечије повреде нису класична љубавна прича. Већ од прве сцене, у школској амбуланти, пратимо девојчицу Кајлин, са тешким болом у стомаку и мрачним облаком изнад њене главе, и Дага, дечкића који се управо сјурио са крова школе бициклом - јасно нам је да наши јунаци нису типична деца. Од њихове осме до 38. године, гледамо њихове сусрете по разним местима за лечење, увек са новим ожиљцима, и на телу и на души. Како да волиш некога, ако не умеш да волиш себе... Уз пуно хумора и туге, јер маске увек иду заједно, пред нама се одвија прича о двоје људи који не умеју да се уклопе овај свет", истиче редитељ Вуковић.

Костиме је креирала Драгица Лаушевић, сценографију је осмислила Ема Стојковић Јеринић, док музику заједнички потписују Муник и Стеван Радуловић.

Драмски писац Џозеф Раџив написао је 2011. "Дечије повреде", које по жанру представљају комбинацију црне комедије и мелодраме. Реч је о једном од оригиналнијих младих америчких писаца, финалисти избора за Пулицерову награду 2010. са комадом "Бенгалски тигар у багдадском зоолошком врту" и добитнику награде "Оби" (2018) за драму "Опиши ноћ".

image