Култура

Народно позориште Републике Српске гостује у БДП-у: Чехов и Нушић у фокусу

Још прошле године, у оквиру фестивала "Наши дани" успостављена је сарадња између два театра
Народно позориште Републике Српске гостује у БДП-у: Чехов и Нушић у фокусу© Народно позориште Републике Српске

Народно позориште Републике Српске гостоваће од 30. октобра до 1. новембра у Београдском драмском позоришту са три представе у оквиру фестивала "Наши дани", којим је прошле године успостављена сарадња између ова два театра. Драмски уметници из Српске извешће у Београду представе "Странци у ноћи", "Иванов" и "Ожалошћена породица".

У понедељак 30. октобра, у 19:30 часова фестивал ће отворити представа "Странци у ноћи" према тексту у адаптацији Ане Ђорђевић, а у режији Слађане Килибарде. Дан касније, у уторак, 31. октобра, биће изведен комад Антона Павловића Чехова "Иванов", у режији Жељка Ђукића. Као трећа представа на фестивалу биће одиграна "Ожалошћена породица", Бранислава Нушића, а у режији глумца, музичара, сценаристе и редитеља Николе Коље Пејаковића.

"Тражимо оног Нушића који истинито говори о себи и својима, о нашим људима и проклетству менталитета. Смех, ако се негде и укаже, леден је и опор. Наши ликови су стварни и препознатљиви, можете да их сретнете на улици. Извор комичног је у менталитету, али ту је, баш у менталитету, и извор црнила, извор несреће. То је оно што покушавамо да напипамо у нашој Ожалошћеној породици и овом нашем жалосном времену", написао је Пејаковић поводом премијере представе.

image
VV inauguration
banner