Култура

Награда за животно дело: Боро Драшковић лауреат Фестивала ауторског филма

Редитељу ће бити уручено признање "Поглед у свет: Војислав Вучинић" коју фестивал додељује за целокупно стваралаштво и допринос филмској уметности
Награда за животно дело: Боро Драшковић лауреат Фестивала ауторског филма© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Српски редитељ, сценариста и универзитетски професор Боро Драшковић је овогодишњи добитник награде "Поглед у свет: Војислав Вучинић" коју Фестивал ауторског филма (ФАФ) додељује за целокупно стваралаштво и допринос филмској уметности. Драшковићу ће награда бити уручена на отварању 29. фестивала 24. новембра 2023. године, чији је плакат, решење визуелне уметнице Драгане Кртинић, инспирисано Драшковићевим филмом "Хороскоп".

Сегменти из филма "Хороскоп" (1969) су постали један од иконичких знакова југословенског "црног таласа", док укупан Драшковићев опус представља фасцинантан уметнички увид у феномен насиља.

Поводом 40 година од настанка, ФАФ ће у термину "Почасне пројекције" приказати рестаурисану верзију "Носталгије" у 4К резолуцији, ремек-дела Андреја Тарковског, које је снимљено у Италији.

Фестивал ауторског филма биће отворен 24. новембра у 19 часова у МТС Дворани у Београду српском премијером филма "Lost Country" аутора Владимира Перишића, који је светску премијеру имао пролетос на фестивалу у Кану.

image