Култура

Чеховљев "Галеб" сомборског позоришта у националном театру у Београду

Од настанка "Галеба" прошло је скоро 130 година, свет се променио на много начина, али људски односи, слабости и карактери - не, зверава редитељ Милан Нешковић
Чеховљев "Галеб" сомборског позоришта у националном театру у Београду© Народно позориште Сомбор / Милан Ђурђевић

Београдска премијера представе "Галеб" Антона Павловича Чехова, у адаптацији и режији Милана Нешковића и продукцији Народног позоришта Сомбор, биће одржана 6. новембра (19:30) на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

"Дуго имам жељу да се бавим 'Галебом' као комедијом, истражујући зашто је то поднаслов драме, с обзиром на то да се многи људи након читања запитају зашто је Чехов то назвао комедијом и шта је ту смешно. Ова драма ми даје простора да преиспитујем ствари које ме занимају као редитеља: Где живи жанр? На сцени или у глави гледаоца? (...) У 'Галебу' има још нешто мени блиско и важно: то је прича о људима које ја познајем и који ме окружују", рекао је Нешковић.

Како је нагласио редитељ, од настанка "Галеба" прошло је скоро 130 година, свет се променио на много начина, али људски односи, слабости, карактери - не.

"Себичност, размаженост, сујета, погрешни одабири, велике и мале страсти и трагање за љубављу, оном истинском између мајке и детета, као и љубавника - све то исто и ја и сви ми данас имамо око себе, живимо то и са тим људима, ми смо ти људи", каже Нешковић.

Улоге тумаче Ивана В. Јовановић, Никола Кнежевић, Срђан Алексић, Ана Рудакијевић, Перо Стојанчевић, Јулија Петковић, Саша Торлаковић, Нинослав Ђорђевић и Стефан Бероња. У ауторском тиму су и Марија Калабић (сценограф), Биљана Гргур (костимограф), Дуда Буржујка (композитор и аутор сонгова) Андреја Кулешевић (сценски покрет) и Саша Латиновић (сценски говор).

Представа "Галеб" је премијерно изведена у Народном позоришту у Сомбору 25. новембра прошле године.

image