Култура

"Одмор башибозука" се враћа у Србију: Слика Паје Јовановића продата на аукцији код Сотбија

Слику великог српског мајстора купио је Музеј града Београда
"Одмор башибозука" се враћа у Србију: Слика Паје Јовановића продата на аукцији код Сотбија© sothebys

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" продата је данас на аукцији код Сотбија у Лондону за 349.500 евра (304.800 фунти), потврдила је Танјугу Анђела Малетић, кустос Галерије Арте.

"Музеј града Београда, у оквиру кога је Легат Паје Јовановића, од данас у својој колекцији има и веома вредну слику из његове оријенталистичке фазе", истакли су из Музеја града Београда и захвалили се приватним колекционарима који су се одрекли учешћа у аукцији у користи државе Србије.

Ово је први пут да је држава Србија учествовала на аукцији куће Сотби, наводи РТС. Првобитно је вредност уља на платну димензија 68x60,5 цм (заједно са рамом) процењена између 70.000 и 100.000 фунти, а прва потврђена понуда пре отварања аукције била је 130.000 фунти.

"С обзиром да говоримо о аутору који је средином осамдесетих година 19. века радио и стварао у Лондону, дела Паје Јовановића са оријенталном тематиком и тада и данас интересовала су много већи број колекционара", рекла је Малетић.

Малетић је напоменула да ће цена слике бити већа када се узму у обзир преузимање, транспорт и царињење слике у земљу трајног увоза и да ће износити више од 450.000 евра, што је чини једним од најскупљих продатих дела Паје Јовановића.

Башибозук је био припадник нерегуларних пешадијских и коњичких војних снага османске армије. Састављени од добровољаца, најчешће Черкеза, Албанаца и Курда, избегавали су уређене борбе и били познати по зверствима, пљачки и одвођењу робља.

Оваква недела су на нашим просторима оставила дубок траг у односима Албанаца и суседних народа. Башибозуци су били познати по недостатку дисциплине.

Паја Јовановић студирао је на Бечкој академији под Карлом Леополдом Милером. Међу његовим меценама био је краљ Александар Карађорђевић.

Излагао је у Бечу, Минхену и Берлину, где су његова дела о ратницима и башибозуцима постала веома цењена код енглеских и америчких колекционара.

image