Култура

Слика Паје Јовановића на аукцији у Лондону: Сурови арнаути или башибозуци пред светском публиком

Почетна вредност процењена је на 70.000 до 100.000 фунти (115.000 евра)
Слика Паје Јовановића на аукцији у Лондону: Сурови арнаути или башибозуци пред светском публиком© Photo by Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Слика једног од најважнијих српских сликара Паје Јовановића налази се на аукцији у Лондону а на продају је понудила аукцијска кућа "Сотби".

Њена процењена почетна вредност је од 70.000 до 100.000 фунти (скоро 115.000 евра).

На сајту аукцијске куће из Лондона наведено је да реч о слици "Одмор Башибозука" чији је аутор "Паул Јоанович".

Наводе да је реч о уљу на платну димензија са рамом 68 са 60,5 центиметара, без рама 41 са 32,5 центиметара.

У опису слике наведено је да су "Арнаути или башибазуци" припадници нерегуларних пешадијских и коњичких војних снага османске војске.

Састављени од добровољаца, најчешће Черкеза, Албанаца и Курда, избегавали су уређене борбе и били познати по зверствима, пљачки и одвођењу робља. Оваква недела су на нашим просторима оставила дубок траг у односима Албанаца и суседних народа. Башибозуци су били познати по недостатку дисциплине.

Још једна од слика Паје Јовановића (1859-1957) била је на аукцији код исте аукцијске куће у Лондону 2018. године. Аутор је слике која је најскупље продата слика једног српског сликара: цену од више од пола милиона евра достигла је пре две године Јовановићева слика "Два башибозука испред капије".

Почетна процењена цена била је 150.000 фунти, а продата је за три пута већу суму чиме је оборен и рекорд за вредност једне Јовановићеве слике.

До тада највећу тржишну вредност достигла је његова слика "Укротитељ змија", која је 1999. на аукцији код "Кристија" у Њујорку продата за нешто више од 168.000 евра.

Павле Паја Јовановић рођен је 1859. у Вршцу, а преминуо је 1957. у Бечу.
Био је један од највећих српских сликара и типичан представник академског реализма. Од 1895. Јовановић је почео да слика историјске композиције, попут "Сеоба Срба" под Арсенијем Трећим Чарнојевићем.

Насликао је бројне слике међу којима је "Битка у Теутобуршкој шуми", "Женидба херцога Ферија Четвртог с Јелисаветом Хабзбуршком"; по поруџбини краља Милана Обреновића насликао је "Таковски устанак", аутор је и дела "Проглашење Душановог законика", "Крунисање цара Душана".

Чувена дела Паје Јовановића су и "Борба петлова", "Гуслар", "Кићење невесте"...

image