Култура

Колико у свету вреде дела највећих српских уметника: Стотине хиљада евра за Пају Јовановића

Уметничким делима у Србији се најчешће тргује приватно, те цене неретко остају тајна, а ремек дела из највећих српских музеја коштала би и по више милиона евра
Колико у свету вреде дела највећих српских уметника: Стотине хиљада евра за Пају Јовановића© Ванилица CC-BY-SA-4.0

На питање које је мучило најмудрије људе у историји, од антике па до данас - "У чему је вредност уметничког дела?" - никада није дат универзалан одговор. Судећи по броју честих превара и фалсификата у свету уметности, на исто питање не би ваљано умели да одговоре ни искусни трговци уметнинама. 

Међутим, да уметност и те како има и своју цену и своје купце сваке године изнова потврђују престижне аукцијске куће које процењују и коначном ценом одређују вредност колекционарских предмета, укључујући повремено и слика највећих српских сликара. 

Недавнa вест да ће се на аукцији "Сотбија" наћи и "Одмор Башибозука" нашег Паје Јовановића (Паула Јовановича, како наводи британска аукцијска кућа), процењене почетне вредности око 115.000 евра поново је заинтересовала јавност за цене радова српских уметника.

Медији су тада по инерцији пренели да је најскупља српска слика "Укротитељ змија" Паје Јовановића, која је 1999. на аукцији код "Кристија" у Њујорку продата за нешто више од 168.000 евра, испуштајући из вида чињеницу да је 2018. године управо на аукцији "Сотбија" Јовановићева слика "Два башибозука" продата за више од пола милиона евра.

Уочи те аукције стручњаци су проценили да "Два Башибозука пред капијом" вреде између 113.000 и 170.000 евра.

Јовановићево дело налази се и на трећем месту листе најскупље продатих дела српских аутора, будући да је 2019. године "Просидба" у Бечу купцу из Србије продата за 125.300 евра (процењена вредност је била око 40.000).

У Србији се, ипак, уметничким делима најчешће тргује приватно, те цене неретко остају тајна. 

Верује се да је у врху листе најскупљих слика уметник из Србије налазе и "Село" Саве Шумановића, продато за нешто више од 70.000 евра, као и "Морска обала" Петра Добровића, која је купца коштала 39.000 евра.

Важно је напоменути да су дела српских сликара, па и Паје Јовановића, која су повремено доступна на аукцијама најчешће мањег формата, те да би њихова ремек-дела која се налазе у нашим највећим музејима, попут "Кићења невесте", "Борбе петлова" и "Сеобе Срба", хипотетички вредела и по више милиона евра. 

image