Култура

Гонцић: Седамдесет фестивалских признања за представе Народног позоришта (ВИДЕО)

На рођенданској свечаности биће уручене награде националног театара и представљена рекапитулација значајних догађаја у скорашњој историји ове куће
Гонцић: Седамдесет фестивалских признања за представе Народног позоришта (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Народно позориште у Београду прославља 155. рођендан, што је, по оцени директора националног театра Светислава Гонцића, важан догађај и за све који прате програме једне од најважнијих институција културе.

"Данашњи рођендан нашег позоришта важан је и за све грађане који прате шта наши ансамбли стварају на сцени. Данас ћемо поделити награде позоришта и презентовати рекапитулацију догађаја у претходних неколико година", рекао је Гонцић.

За њега нема дилеме да су награде и интересовање публике за представе најважнији увид у квалитет рада Народног позоришта.

"Имамо импозантан број од 70 награда за наше представе. Водили смо и рачуна о овој згради која је културно наслеђе наше земље. Прешли смо на еколошке технологије што се тиче грејања зграде. Бавимо се и ревитализацијом ове куће кроз подмлађивање ансамбала. Имамо младе драматуршке захвате и свеже гласове у Опери, што је резултирало подмлађивањем публике Народног позоришта", изјавио је Гонцић.

Народно позориште ће прославити рођендан, уједно и стогодишњицу балетског ансамбла, свечаним дефилеом Балета НП и Балетске школе "Лујо Давичо" на Великој сцени.

Публика ће гледати одломке из "Жизеле", "Лабудовог језера, "Краљице Марго" и "Гусара".

image