Култура

Гонцић: Народно позориште следеће године у знаку Нушића

У новој сезони Драма националног театра бавиће се махом комедијом, док ће се ансамбл Опере посветити класичним делима
Гонцић: Народно позориште следеће године у знаку Нушића© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Директор Народног позоришта у Београду Светислав Буле Гонцић изјавио је да ће национални театар наредну годину посветити комедији, пре свега Браниславу Нушићу, а поводом 160 година од његовог рођења.

"Покушаћемо да његов опус или део онога што је радио представимо новим делима, можда и нечим необјављеним, а можда и у другачијој форми од драмске", рекао је Гонцић за Танјуг на отварању 155. сезоне Народног позоришта.

Пред извођења балета "Лабудово језеро" на Великој сцени, односно представе "Успаванка за Алексију Рајчић" на Сцени "Раша Плаовић" Гонцић је подвукао и значај бројних гостовања на којима је био театар на чијем је челу.

"С гостовања смо се вратили с више од 25 награда, што је врло добро за нас и потврђује да се крећемо добрим смером", рекао је Гонцић и издвојио да су поносни на "Успаванку за Алексију Рајчић" Ђорђа Косића, која је добила Стеријину награду.

Што се тиче опере, следеће године акценат ће бити на класичним делима.

"Кроз Корсара, Жизелу, Дон Кихота, кроз сва та класична дела полако постављамо класични репертоар у пуном замаху", рекао је Гонцић, те позвао публику на балете, будући да се ради о једном од најлепших сценских израза у уметности.

"Ова кућа је један велики брод, који путује кроз ту вертикалу времена и наше је да га одржимо на том путу, да би наша драга публика, која пажљиво прати шта се дешава у Народном позоришту имала у чему да ужива", закључио је Гонцић.

image