Култура

Редитељ Јанез Бургер: Сарадња са Срђаном Kољевићем била је права поезија

Заједничко остварење "Посматрање" премијерно је приказано на 29. ФАФ-у синоћ у Дворани културног центра Београда, уз разговор са публиком након пројекције
Редитељ Јанез Бургер: Сарадња са Срђаном Kољевићем била је права поезија© Antonio Ahel/ATAImages

Словеначки редитељ био је данас гост 29. Фестивала ауторског филма (ФАФ) у Београду са новим филмом "Посматрање", чији сценарио потписује са недавно преминулим српским аутором Срђаном Kољевићем, за којег је оценио да је "сарадња са њим била права поезија".

Наиме, ове године осмишљен је и посебан програм ФАФ-а - "Омаж Срђану Кољевићу", прерано преминулом сценаристи, редитељу и члану Савета фестивала, који представља шест његових омиљених филмова: "Горки део реке" Јована Живановића, "Мост" Хајрудина Крвавца, "Рио Браво" Хауарда Хокса, "Пет Герет и Били Кид" Сема Пекинпоа, "Јесен Чејена" Џона Форда и "Велика илузија" Жана Реноара.

Остварење "Посматрање" премијерно је приказано на 29. ФАФ-у синоћ у Дворани културног центра Београда, уз разговор са публиком након пројекције.

"Било нам је јако лепо, видим да су утисци позитивни, а била је и дебата, што је добро. Овакве филмове и снимате да би се створила нека расправа, то нам је био циљ", каже редитељ Јанез Бургер.

Филмски сценарио за "Посматрање" је настао према истинитом догађају: младић Kристијан збринут је у болници након што је брутално претучен, а то насиље је имало и пренос уживо преко Фејсбука. Више од 20.000 људи је гледало снимак на тој друштвеној мрежи, али ипак нико није позвао полицију.

"Прво ми је било чудно да нико пре мене није снимио филм о томе. Онда сам се уплашио да ће док радимо филм, неко да нас претекне, јер у Словенији је дуг процес припреме филма. Kонкретно, 'Посматрање' смо радили пет година", открио је редитељ и косценариста Бургер и додао да му се чини да ће ова врста мучне теме насиља и емитовања уживо нажалост и даље бити актуелна и да томе нема краја.

Према његовим речима, нисмо у потпуности ни схватили друштвене мреже, њихову моћ и утицај, а данас је то права револуција у технологији, као да се на то нисмо навикли уопште.

"Слично је и када су се појавили аутомобили. Полазимо од тога да су они опасни, могу да налете и прегазе човека. Тако је и са Фејсбуком, Инстаграмом, не схватамо последице", оценио је Јанез Бургер.

Познати словеначки режисер се онда осврнуо на сарадњу са Срђаном Kољевићем, који нас је нажалост напустио заувек у јулу ове године, након дуже и тешке болести.

"Са нашим драгим Срђаном сарађивати било је као поезија, нешто заиста посебно и јако лепо. Радили смо и пре тога један филм заједно и планирали смо још један након "Посматрања". Сада када га нема, јако ми је тешко без њега", емотивно је говорио Бургер о преминулом сценаристи и редитељу Kољевићу, са којим је потписао и свој филм "Иван" (2017), где је косценариста била и Срђанова супруга Мелита Пота Kољевић.

image