Култура

Поново на сцени: Обновљена "Нечиста крв" у Народном позоришту

Сви јунаци су задржали карактеристике које су имали и код Борисава Станковића, али им је дат и "савремени додир", истиче редитељ Милан Нешковић
Поново на сцени: Обновљена "Нечиста крв" у Народном позоришту© Народно позориште Београд

Премијера обновљене представе "Нечиста крв", по мотивима романа Борисава Станковића, биће одржана 19. новембра у 19:30 сати на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

У овој верзији "Нечисте крви", у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића, "нема фолклорних елемената, нити језика старог Врања, али има свевремене приче не само о љубави, него и о страсти, чежњи и патњи, како личној, тако и породичној", наводи се у саопштењу националног театра.

Редитељ Нешковић истиче да су сви јунаци задржали карактеристике које су имали и код Станковића, али им је дат и "савремени додир" кроз говор и ситуације у којима се налазе.

"Тако је, на пример, Софка остала жена свесна себе, своје лепоте и порекла, Марко је остао богаташ који може да приушти себи да купи младу жену, Мита је човек који је пропао у транзицији. Све је то нешто што постоји и данас само у мало другачијем облику у односу на време у које је Станковић сместио свој роман", додаје Нешковић.

Према његовим речима, "у суштини, наша трагедија и јесте што се нисмо много мрднули", јер је "то део нашег менталитета који се очигледно не мења без обзира на све политичке, социолошке, технолошке и све остале промене".

У подели су Јована Стојиљковић као Софка, Небојша Дугалић као Ефенди Мита, Наташа Нинковић је Тодора, Вук Костић Газда Марко, Нела Михаиловић је Стана, Љиљана Благојевић Магда, а Радмила Живковић Симка и Владан Гајовић је Арса.

У представи играју и Павле Јеринић, Златија Оцокољић Ивановић, Никола Вујовић, Коста Станишић и Небојша Бабић.

Драматург је Молина Удовички Фотез, Љиљана Мркић Поповић је задужена за сценски говор, Весна Поповић је сценограф, Марина Вукасовић Меденица костимограф, а Ања Ђорђевић композитор. 

Ово је тек, трећа поставка "Нечисте крви" на сцени Народног позоришта у Београду, на којој је и праизведена 23. фебруара 1933, у режији Јосипа Kулунџића. Наредна премијера одржана је 5. децембра 1975. у режији Градимира Мирковића. 

У међувремену, 15. јуна 2008. године, такође на Великој сцени, премијерно је изведен и балет "Нечиста крв", а кореограф Лидија Пилипенко, која је написала и либрето, урадила је представу према више дела Борисава Станковића.

image