Култура

Завршен конкурс ФЦС-а: Снимаће Драгојевић, Анђелић, Милошевић и Ђорђевић

Новчана средстава припала су пројектима "Осми март", "Последњи пирати", "Љубавна соба" и "Сапун", а биће подржани и филмови за децу и младе: "Хунско лето", "Млијечни зуби", "Капетан Џон Пиплфокс" и "Како је настао пчелињак"
Завршен конкурс ФЦС-а: Снимаће Драгојевић, Анђелић, Милошевић и Ђорђевић© CC BY-SA 2.0

Управни одбор Филмског центра Србије (ФЦС) одлучио је да новчано подржи снимање четири играна филма редитеља и сценариста Срђана Драгојевића, Срђана Анђелића, Момира Милошевића и Младена Ђорђевића.

УО ФЦС је усвојио предлог своје Конкурсне комисије о додели средстава за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији за 2023. годину у категорији: Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, по којој су Драгојевић и продуцент Делиријум за "Осми март" добили 41 милион динара.

Написан по истоименој приповеци Румене Бужаровске, "Осми март" је "раскошан сценарио који разбија табу женског алкохолизма, открива лицемерје нашег друштва и раскринкава никад ишчезли империјализам великих сила".

Како је наведено у одлуци објављеној на сајту ФЦС-а 28. новембра, Драгојевићев пројекат је "феминистички филм у најплеменитијем смислу".

ФЦС је одобрио 42 милиона динара за "Последње пирате" Срђана Анђелића, и продуцента Срђан Анђелић ПР-Ромарио, колико је добила и "Љубавна соба" Младена Ђорђевића и продуцента Банда.

"Анђелићу, сценаристи са препознатљивим рукописом, желимо успех у његовом другом редитељском остварењу, са нестрпљењем чекајући премијеру ове комедије о пријатељству са певањем и плесањем", каже се у одлуци.

За Ђорђевићев филм се констатује да му је "тема љубав у савременом свету", да доноси "необичну галерију ликова који дефилују кроз љубавну затворску собу", и да је продукцијски реално изводив, јер се већи део дешава у једном објекту.

"Уз то, треба подсетити да је сваки досадашњи филм Ђорђевића имао и велику међународну препознатљивост кроз фестивалске наступе у иностранству. Чланови комисије препознају да ће тако бити и у случају 'Љубавне собе'", каже се у одлуци.

"Сапун" Момира Милошевића, односно подносиоца Канал, Момир Милошевић ПР, добио је 25 милиона динара, а комисија је истакла "изазован, талентован и бескрајно интелигентно написан сценарио", који говори о зебњи коју људи осећају у сусрету са насиљем и непознатим силама.

Филмови за децу и омладину

Одбијено је 30 пројеката, а против одлуке се може поднети жалба Министарству културе у року од 15 дана од доношења, а то је било 23. новембра.

У одлуци о суфинансирању производње домаћих дугометражних играних филмова за децу и омладину, ФЦС се одлучио да додели 28 милиона и 400 хиљада динара авантуристичком "Хунском лету" сценаристкиње Кристине Ђуковић и редитеља Недељка Ковачића, продукције Магнус.

Као сценариста и редитеља Драгојевић је добио 31 милион и 600 хиљада динара за омнибус "Млијечни зуби", адаптацију шест прича из истоимене збирке списатељице Лане Басташић, а продуцент је "Делиријум".

Од дугометражних анимираних филмова ФЦС је донео одлуку да се суфинансирају "Капетан Џон Пиплфокс" редитеља Владимира Славице са 30 милиона динара, колико је добио и "Како је настао пчелињак" Немање Гавриловића.

image