Култура

Преминула директорка Опере и театра "Мадленианум" Бранка Радовић

Бранка Радовић била је дугогодишњи професор и декан Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, врсни критичар и теоретичар музике, а од 2010. до 2017. године директор Опере и театра "Мадленианум"
Преминула директорка Опере и театра "Мадленианум"  Бранка Радовић© Опера и театар "Мадленианум"

Дугогодишња директорка Опере и театра "Мадленианум", професорка, музиколог и критичарка Бранка Радовић преминула је у 74. години, саопштено је из тог београдског театра.

Бранка Радовић била је дугогодишњи професор и декан Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, врсни критичар и теоретичар музике, а од 2010. до 2017. године директор Опере и театра "Мадленианум", и управо је захваљујући њој на сцену овог театра постављена интегрална верзија опере Стевана Христића "Сутон", подсећају из "Мадленианума".

Бранка Радовић рођена је 1949. године на Цетињу.

Дипломирала је најпре на одсеку за југословенску и општу књижевност Филолошког факултета у Београду 1973, а годину дана касније и на одсеку музикологије на Факултету музичке уметности.

Магистарски рад одбранила је на катедри за српску историју музике 1988. а докторат на катедри за српску књижевност Филолошког факултета 1999. године.
Педагогијом се дуго година бавила у Музичкој школи "Мокрањац" у Београду, а од 1995. до 1999. била и директор школе.

Радила је на факултетима музике у Цетињу и Источном Сарајеву, Новом Саду као професор историје музике и музичких облика.

Од 2003. године била је професор историје музике ФИЛУМ-а у Крагујевцу, а од 2010. и редовни професор на истом факултету, потом и декан.

Усавршавала се из области музикологије у Француској, а из области опере у Немачкој и Италији.

Бавила се и музичком критиком, најпре на Трећем програму Радио Београда, а доцније у дневним листовима "Борба" и "Политика", где је деценијама писала критике опере.
Радовићева је била и главни и одговорни уредник часописа "Про мусица", сарадник бројних музичких часописа, писац научних радова које је излагала у земљи и у иностранству.
Потписала је и неколико књига: "Мала историја музике", "Горски вијенац и друга музичко-сценска дела Николе Херцигоње", "Отменост посртања", "Његош и музика", "Сумма Xениана", монографију о композиторки Ксенији Зечевић.

Била је активна у многим жиријима и комисијама у земљи и иностранству, а од 2007. је била селектор фестивала "Мокрањчеви дани" у Неготину.

image