Култура

Затворен Фестивал ауторског филма: Гран-при иранској "Критичној зони"

На свечаности у МТС дворани, председник Савета фестивала Срдан Голубовић уручио је у име Фондације Александар Петровић Гран-при иранском редитељу Алију Ахмадзадеху
Затворен Фестивал ауторског филма: Гран-при иранској "Критичној зони"© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Фестивал ауторског филма (ФАФ) затворен је приказивањем филма ''Сељани'' ауторског пара ДК и Хју Велчман и уручењем награда, међу којима је Гран-при "Александар Саша Петровић" припао филму "Критична зона" иранског редитеља Алија Ахмадзадеха.

На свечаности у МТС дворани, председник Савета фестивала Срдан Голубовић уручио је у име Фондације Александар Петровић Гран-при Ахмадзадеху, који је захвалио истакавши да је награда на ФАФ-у посебна, јер је посвећена филмском стваралаштву и слободи.

Жири Такмичарске селекције ФАФ-а, у коме су били Вања Ковачевић, Валентина Маурел и Камен Калев, оценио је да је "Критична зона" филм који "уводи изненађујућ и креативан нови глас, дарежљив је и пун идеја", и одликује се "невероватно смелим политичким ставом који само хумор може с таквом силином исказати".

Ахмадзадех је рекао Танјугу да је је срећан због награде на ФАФ-у и напоменуо да је филмом настојао да покаже нешто ново, односно да говори о новој генерацији и лицима Ирана и њиховој борби.

Награда за најбољу режију отишла је у руке Руса Иље Поволоцког за "Хир", који је, према оцени жирија, "у свом напетом дебитантском остварењу демонстрирао снажан и самоуверен филмски језик".

"Филм који спаја две генерације, изгубљене у огромном простору безвременог крајолика у ком су јунаци наизглед одсечени од света", оценио је жири, а Поволоцки је, примајући награду, посетиоцима у МТС дворани рекао да захваљује својој екипи на "таленту, страсти и храбрости који су омуогућили овај филм".

Награда "Гордан Михић" за најбољи сценарио припала је Уни Гуњак за филм "Екскурзија", који "паметно разоткрива динамику изопштавања и слика портрет младе јунакиње која на својим плећима мора изнети бреме одговорности за неуспех читавог друштва".

"Овај сценарио избегава икакву карикатуру како би изградио деликатну психолошку студију јунакиње", закључио је жири.

Посебан помен жирија добила је редитељка Марина Врода за "Степе", уз оцену да је реч о "веома захтевном филму који елегантно комбинује класичне фигуре прозног света, чеховљевске ликове који се суочавају с протицањем времена, са стварношћу лица, предмета, крајолика који су непорециво стварни и савремени".

Награду за нахрабрији филм селекције "Храбри Балкан", према мишљењу жирија у коме су били Дина Покрајац, Димитрис Кекинос и Никола Стојановић, добила је "Шутња разума" Кумјане Новакове.

Жири је оценио да "кроз сведену презентацију форензичких доказа, судских сведочења и транскрипта, редитељка и њен тим трансформишу страхоте иза узнемирујућих података у разорно прецизан формални језик лишен ичега сувишног, нејасног или емоционално манипулативног".

Према мишљењу жирија посебан помен "Храброг Балкана" припао је остварењу "Перо" Словенца Дамјана Козоле, као веома личном омажу, у коме "успева да превазиђе жалост због губитка блиског пријатеља и колеге и преточи је у кинематографско истраживање снаге и крхкости људског постојања".

Козоле је у видео поруци истакао да филм није правио са намером да оплакује смрт глумца Петера Мусевског, "већ да слави његов живот и дело".

Награда професора Влада Петрић за најсинематичнију секвенцу у част Славка Воркапића припала је филму "Само река тече" кинеског редитеља Веј Шујуна, док је повеља "Александар Петковић" за најбољи сниматељски рад припала директору фотографије Адријану Дуразо за "Изгубљене у ноћи" редитеља Амата Ескалантеа.

Српска премијера филма "Лост кантри" (Изгубљена земља) редитеља Владимира Перишића свечано је 24. новембра отворила 29. ФАФ.

image